Nacht van de Nacht wederom een succes

26 oktober 2015

Nacht van de Nacht wederom een succes

maan_klein_formaat

Ondanks de bewolking gingen afgelopen zaterdag alleen al in de provincie Groningen meer dan 1000 deelnemers eropuit om deel te nemen aan de Nacht van de Nacht. De Natuur en Milieufederatie Groningen is zeer tevreden met deze mooie opkomst. In heel Nederland waren meer dan 350 activiteiten georganiseerd om te genieten van een duistere nacht en aandacht te vragen voor lichtvervuiling.

Ook in de provincie Groningen waren er vele mogelijkheden om stil te staan bij het belang van duisternis. Een nachtwandeling in Onstwedde behoorde tot een van de 20 activiteiten. Volgens Henk Kamstra van IVN Westerwolde liepen tientallen mensen mee met de gezellige tocht. Onderweg werd het een en ander verteld over het landschap en de vogels en na afloop konden de deelnemers genieten van warme chocolademelk en glühwein. Ook de gastheer van Natuurvriendenhuis De Hondsrug, Gerard Boer, kijkt tevreden terug op een geslaagde avond. Daar wisten zo’n 60 bezoekers de lezing van Theo Jurriens te vinden. Nadien zorgden een open vuur en een kooroptreden voor een sfeervolle avond. In Stedum organiseerde de gemeente Loppersum in samenwerking met zorgboerderij de Heemen een puzzeltocht en informatie over vleermuizen. Ook aan deze activiteiten deden ongeveer 60 bezoekers mee. Aries van Calcar van sterrenwacht Ulrum was ook tevreden met de opkomst, zeker omdat de bewolking het sterrenkijken bemoeilijkte. Een vervangend programma zorgde ervoor dat de bezoekers toch tevreden huiswaarts keerden.

Nacht van de Nacht
Met de Nacht van de Nacht vragen de Natuur en Milieufederaties ieder jaar aandacht voor het belang van een donkere nacht en de gevolgen van lichthinder. Dat is hard nodig aangezien Nederland een van de meest verlichte landen van Europa is en dit een stuk minder zou kunnen. “De manier waarop we nu nog met licht omgaan is vrij lomp, dan kan veel slimmer, veel creatiever. Door inzet van technologie kun je mooier, duurzamer en slimmer verlichten”, aldus ambassadeur Daan Roosegaarde. Meer duisternis heeft naast energie- en geldbesparing ook een positief effect op de gezondheid van mens en dier.