Daan Roosegaarde ambassadeur Nacht van de Nacht

5 augustus 2015

Daan Roosegaarde ambassadeur Nacht van de Nacht

Kunstenaar, ondernemer en ontwerper Daan Roosegaarde is dit jaar ambassadeur van de Nacht van de Nacht die plaatsvindt op 24 oktober. In deze campagne roepen de Natuur en Milieufederaties bedrijven en gemeenten op om spaarzamer en creatiever met licht om te gaan. “De manier waarop dat nu gebeurt is vrij bruut en lomp. Dat kan veel mooier, creatiever en poëtischer. Dat bespaart energie, voorkomt lichthinder en is beter voor de aarde,” aldus Daan Roosegaarde.

Naast Roosegaarde zijn ook cabaretier Vincent Bijlo, dichter Ingmar Heytze, sterrenkundige en wetenschapsjournalist Govert Schilling en oud-minister Jacqueline Cramer dit jaar ambassadeur voor de Nacht van de Nacht. Popgroep De Dijk ondersteunt de campagne met haar single ‘Mag het licht uit’. Bijlo, Schilling en Roosegaarde roepen ieder in verschillende radio- en tv-spotjes publiek, bedrijven en gemeenten op om mee te doen aan de Nacht van de Nacht. Deze worden vanaf 1 augustus uitgezonden bij alle regionale omroepen en op Radio 1 en 2.

De Natuur en Milieufederaties organiseren de campagne dit jaar voor de elfde keer. Honderden bedrijven en gemeenten doven de reclameverlichting en aanlichting van gebouwen. Ook worden in heel Nederland honderden evenementen in het donker georganiseerd. In Groningen werden vorig jaar nachtwandelingen georganiseerd in het Lauwersmeergebied, Pieterburen, Ennemaborg, Vriescheloo, Ontstwedde en op vele andere plaatsen in de provincie. Andere activiteiten waren dineren in het donker, een workshop nachtfotografie of een bezoekje aan een sterrenwacht. Ook doofden onder andere de gemeenten Stadskanaal, Leek en Ten Boer de aanlichting van gebouwen. In de stad Groningen werden de Martinitoren en de Der Aa-kerk gehuld in duisternis. De activiteiten staan op nachtvandenacht.nl.

Waarom een Nacht van de Nacht?
Nederland behoort tot de meest verlichte landen ter wereld. Spaarzamer en slimmer verlichten bespaart veel geld en energie. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de uitvinding van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt, versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Contactpersoon: Akkeliene Postema