Operatie Steenbreek trekt bewoners over de groene streep

26 juni 2017

Operatie Steenbreek trekt bewoners over de groene streep

Cursus tuin inrichten werpt vruchten af voor bewoners Zon Wonen II

Bij het betrekken van een nieuwbouwhuis komt een hoop kijken. Over alles in huis moet immers een keuze worden gemaakt. De tuin schiet er met al die keuzestress nogal eens bij in, met een heleboel tegels als resultaat. Een groep bewoners uit de nieuwbouwwijk Zon Wonen II wilde dat voorkomen en is met behulp van de ambassadeurs van Operatie Steenbreek Groningen aan de slag gegaan. Het resultaat: een onderhoudsarme groene tuin. En groen voorbeeld doet volgen: meer bewoners kloppen aan.

Dit jaar worden 40 ‘nulopdemeter’-woningen opgeleverd in de nieuwbouwwijk Zon Wonen II, in de wijk Paddepoel. De woningen hebben tuinen tussen de 24 tot 70 vierkante meter. Suzanna van der Sleen, één van de bewoonsters, riep de hulp in van Rixt Langeveld, ambassadeur van Operatie Steenbreek Groningen, omdat ze vreesde dat haar relatief laag gelegen tuin te nat zou worden.

Buurtbewoners mobiliseren
Ook mobiliseerde ze een aantal aanstaande straatgenoten en samen volgden ze Langevelds cursus ‘Zelf je tuin inrichten’. Over het inrichten van natuurrijke, groene tuinen, uiteraard met zo weinig mogelijk stenen of tegels.

Suzanna van der Sleen: “In de cursus zijn alternatieven voor verhardingen, zoals schelpen, grind of houtsnippers besproken. Hierdoor kan regenwater gewoon de grond intrekken. Op vochtige plaatsen in je tuin zet je een boom, of struiken en planten die veel water opnemen. Ook hebben we tips gekregen over erfafscheidingen en bij- en vlindervriendelijke planten. Heel praktische kennis!”

Zelfs tegelliefhebbers twijfelen
Dat je ook in een kleine tuin kan zitten en dat die tevens groen kan worden ingericht, bewijzen de resultaten na een zaterdag gezamenlijk tuinieren in ‘ZON Wonen II’. En het werkt aanstekelijk: twijfelaars of tegelliefhebbers die de tuinen van hun buren zien, worden over de groene streep getrokken en de interesse vanuit de buurt groeit minstens zo hard als de planten in de aangelegde tuinen!

GoudGroen op OogTV
De gezamenlijke tuindag is ook terug te zien; in aflevering 7 van GoudGroen, de Groningse tv-serie over stadjers die goed bezig zijn met groene thema’s rondom huis, tuin en keuken en die uitgezonden wordt op OogTv. De televisieserie wordt na de uitzending vervolgens ieder uur herhaald.

Over Operatie Steenbreek
Operatie Steenbreek is een samenwerking van verschillende Nederlandse gemeentes om verdere verstening van de Nederlandse tuinen tegen te gaan. Met tips, regelingen, de tv-serie GoudGroen, kortingsbonnen, lezingen en brochures probeert de gemeente Groningen stadjers te enthousiasmeren voor een groene tuin. Groen in je tuin heeft allerlei voordelen: het is bewezen gezond, biedt voeding voor insecten en dieren, en zorgt voor een beter klimaat in de stad.

Hitte-eiland
In sommige wijken is inmiddels zo weinig groen meer dat ware ‘hitte-eilanden’ ontstaan: plekken waar de warmte ’s zomers niet weg kan en de temperatuur flink oploopt. Ook veroorzaakt de toename van tegeltuinen problemen met de afwatering waardoor straten en kelders onderlopen. Regenwater kan immers niet wegzakken in de grond. Genoeg redenen dus om wat tegels te laten plaatsmaken voor planten.