Buurtmoestuinen en -boomgaarden openen tuindeuren op 27 april
22 april 2013
Buurtmoestuinen en -boomgaarden openen tuindeuren op 27 april
Op zaterdag 27 april openen tien buurtmoestuinen en -boomgaarden hun (tuin)deuren voor bezoekers tijdens de landelijke Dag van de Stadslandbouw, in Groningen al jaren bekend onder de noemer ‘Eetbare Stad’. Van 14.00 – 17.00 uur zijn er bewoners aanwezig om uitleg te geven over het ontstaan van hun initiatief, het plezier dat zij erin hebben en de ervaringen die het hen heeft gebracht. Stadsecoloog Wout Veldstra brengt om 15.30 uur een bezoek aan Buurtboomgaard Hoornse Meer om deze officieel te openen.
Deelnemende Moestuinen en Boomgaarden
In de volgende straten zijn van 14.00 – 17.00 uur Eetbare Stadinitiatieven te bezoeken: Eetbare Straat Selwerd aan de Gelderse Roosstraat, Hof van Reseda aan de Resedastraat, Buurtboomgaard Hoornse Meer aan de Den Uylstraat, Tuinindestad aan de Friesestraatweg, de nieuwe Rosenstein-moestuin aan de Antonius Deusinglaan (kant van het UMCG), Plukken op de Piccardthof in Tuinvereniging Piccardthof, Geitenboerderij Het Boegbeeld aan het Koerspad, de Smulroute van Tuinvereniging Stadspark (ingang Campinglaan) en de nieuw op te richten buurtmoestuin Aquamarijngaarde (Aquamarijnpad – Anna Blamanstraat).
Andere activiteiten
Naast de deelnemende initiatieven zijn er nog meer activiteiten in de stad: van 10 – 12 uur zijn geïnteresseerden welkom bij de buurtmoestuin Coranthijnestraat, die dan een werkochtend houdt. Saskia Nieboer van Kruidencentrum De Groene Zon geeft om 16.00 uur een Lente Kruidenwandeling door het Noorderplantsoen, vertrek vanaf restaurant Flinders (eerder: “Jantje zag eens pruimen hangen:”). Daarnaast kunnen geïnteresseerden inspiratie opdoen bij De Stadsakker in de Oude Kijk in ’t Jatstraat 38. Van 11.00 – 18.00 uur is er een Lokaal en Lekker Markt met streekproducten in het Oude Postkantoor aan de Munnekeholm.Coördinatoren van “Groningen, Eetbare Stad” van Gemeente Groningen en Natuur en Milieufederatie Groningen rijden met een Groen Gas Busje kriskras door de stad en bezoeken een aantal initiatieven. Stadsecoloog Wout Veldstra zal aan het eind van de route namens de gemeente Groningen een cadeau aan de initiatiefnemers van Buurtboomgaard Hoornse Meer overhandigen, die afgelopen jaar een fantastische fruitboomgaard aan de Den Uylstraat hebben opgezet. Daarmee wordt de buurtboomgaard officieel geopend.
Eetbare Stad op de kaart
De vele mooie initiatieven in de stad zijn op een overzichtskaart samengebracht: de Eetbare Stadkaart. Dit is een handige kaart met korte beschrijving van de vele locaties, vaak met foto’s, beplantingsplannen en linkjes naar filmpjes erbij. Hier kunnen Stadjers inspiratie opdoen, wanneer het ook bij hen kriebelt zo’n moestuin of boomgaard te beginnen.
Groningen koploper in Nederland
De Eetbare Stadbeweging stimuleert Stadjers om in het ongebruikte openbare groen van de stad Groningen, in samenwerking met de Gemeente Groningen en woningbouwcorporaties, gezamenlijke moestuinen, kruidentuinen en boomgaarden aan te leggen. Daarmee wordt de stad groener, worden voedselkilometers bespaard, de kennis en waardering over de groei van ons eten nemen toe, en tegelijk ook de sociale samenhang in de buurt. Met maar liefst 50 moestuinen, fruitboomgaarden en kruidentuinen is de stad Groningen landelijk koploper op het gebied van Eetbare Stad. Op al die plekken in de stad hebben buurtbewoners samen hun leefomgeving mooier, gezelliger, groener en eetbaarder gemaakt. Deze initiatieven en meer informatie over de deelnemende moestuinen aan de Open Dag en over eetbare stad in het algemeen vindt u hier.
Op 24 en 25 april was de Dag van de Stadslandbouw in Rotterdam. Op 24 april werden verschillende excursies naar inspirerende projecten in en rond Rotterdam gehouden. De sfeer van de buurtprojecten leek veel op die in Groningen: groen, gezond en gezellig. Een erg leuk project zoals we het in Groningen nog niet kennen is buurtrestaurant Hotspot, waar jongeren ”van de straat” helpen bij het koken en opdienen van maaltijden voor buurtbewoners, waarbij de maaltijden met zoveel mogelijk producten uit de omliggende tuintjes en regionale producten worden gekookt. Op 25 april werd de symposiumdag gehouden. Groningen ondertekende als eerste gemeente de “Agenda Stadslandbouw”, waarin gemeenten aangeven serieus werk te maken van stadslandbouw in de brede zin. Intussen hebben Rotterdam, Alphen en Almere ook getekend. Daarnaast werden in 21 verschillende sessies van initiatiefnemers uit het hele land ervaringen gedeeld. Binnenkort zullen presentaties van sprekers op de website te vinden zijn, www.dagvandestadslandbouw.nl.