Boonappetit op de Harmonie

14 april 2016

Boonappetit op de Harmonie

Bonenfestival en lustrum Ommelander Markt op 14 mei

Bonen zijn goed voor je! Ze zijn gezond en
helpen om cholesterol te verlagen. Dit jaar is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘International Year of Pulses’, jaar van de peulvrucht dus. Daarom organiseren de Natuur en Milieufederatie, de Youth Food Movement en de gemeente Groningen op 14 mei een heus Bonenfestival in samenwerking met de ondernemersvereniging van de Oude KijkLOGO_IYP-nl-high-horizontal in ’t Jatstraat en de Ommelander Markt, die dan haar lustrum viert.

Met een dagprogramma van 10.00 – 16.00 uur op en rond het Harmonieplein met lezingen van bonenexperts, workshops, food films, debat en leuke doe-dingen voor kinderen kunnen bezoekers volledig bijgespijkerd worden over de bijzondere kwaliteiten van de boon in één dag. Bourgondiërs, moestuiniers en iedereen daartussenin is van harte welkom.

Feest op de Ommelander Markt
Daarnaast hebben diverse ondernemers uit de Oude Kijk in ’t Jatstraat een speciale Bonenaanbieding én viert de Ommelander Markt op feestelijke wijze haar lustrum met onder andere een proeverij, live muziek van de Groningse band Krödde, mollebonen bakken en een prijsvraag bonen raden. Ook is er een bonenspeurtocht uitgezet in de straat door de Stadsakker . Het festival en de markt worden om 10.00 uur officieel geopend door wethouder Joost van Keulen.

Goed voor mens en milieu
Bonen, erwten, linzen en al die andere peulvruchten zijn perfecte vleesvervangers: rijk aan koolhydraten, eiwitten en vezels. Het is juist de productie van de dierlijke eiwitten, zoals vlees en zuivel, die voor de meeste milieu-impact zorgen. Bovendien komt een groot deel van de in Nederland verkrijgbare peulvruchten van eigen bodem. Bonen leggen tevens stikstof en CO2 vast én verbeteren structuur en vruchtbaarheid van de bodem. Bonen zitten dus vol boordevol goede eigenschappen voor mens en milieu!

Praktische informatie
Het festival is gratis toegankelijk en alle activiteiten vinden plaats in het Harmoniegebouw, op het Harmonieplein en in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Houd voor updates over het festival  www.eetbarestadgroningen.nl in de gaten en/of de facebookpagina van Eetbare Stad