Boomgaard De Uilenburg ingeplant

26 februari 2011

Boomgaard De Uilenburg ingeplant

Zaterdag 26 februari plantten enthousiaste vrijwilligers onder leiding van Natuurmonumenten en fruitboomkweker Dirk Taal twintig fruitbomen en talloze bessenstruiken op de plek van De Uilenburg. Door het slechte weer in november vorig jaar moest het inplanten worden uitgesteld.

De Uilenburg krijgt met het plukbos een nieuwe functie als buurtboomgaard. De bomen – appels, peren, pruimen, kweeperen en walnoten – zijn allemaal bomen van oude fruitrassen, die niet in de supermarkt te vinden zijn. Met vereende krachten werd hard gewerkt in de taaie kleigrond. Binnenkort wordt er nog een picknickbank geplaatst, zodat wijkbewoners en wandelaars extra van de boomgaard kunnen genieten.

Plukbossen
De Uilenburg is een van de twee locaties van de plukbossen in natuurgebied Kardinge. De bossen zijn onderdeel van het project ‘Groningen – Eetbare Stad’.
De bomen in het plukbos naast het vliegerveld (Meedenpad) worden niet in rechte rijen geplant, maar door elkaar heen, zodat het op den duur het aanzien en gevoel van een echt bos geeft. De Uilenburg krijgt een traditionele boomgaard, met picknickbanken op de plek van de oude boerderij. Het is de bedoeling om elk jaar plukdagen en oogstfeesten te organiseren om het fruit met iedereen die dat wil, te delen.

Vrijwilligers gezocht voor planten
In maart zullen ook de bomen en struiken aan het Meedenpad worden geplant. Wie daarbij wil helpen, kan zich opgeven bij  boswachter Reiner Hartog, r.hartog@natuurmonumenten.nl.

Op de website van Natuurmonumenten zal te lezen zijn wanneer het fruit rijp is om geoogst te worden.