Boeiende nachtvlinderexcursie

25 juni 2013

Boeiende nachtvlinderexcursie

De nachtvlinderexcursie op 7 juni was door de Natuur en Milieufederatie Groningen georganiseerd in het kader van de campagne “Vier de tuin”.

Een groep enthousiastelingen verzamelde zich op deze koude avond bij de schooltuinen in Beijum. Na een presentatie door expert Kees Boele mochten de deelnemers nog even door het prachtige labyrint in de schooltuin lopen. Planten als kamperfoelie en damastbloem geurden heerlijk en lichtten op in het laatste avondlicht. Daardoor worden ook de nachtvlinders aangetrokken. Helaas was het te koud en te winderig voor een grote ‘oogst’ aan vlinders. Maar door het licht van de speciale UV-lamp werden toch wel 16 soorten nachtvlinders aangetrokken die uitvoerig bewonderd en op naam gebracht werden.

Verborgen insecten
Nachtvlinders zijn een grotendeels verborgen levende groep insecten. Ze kunnen heel klein en onopvallend, maar ook juist heel groot en opvallend zijn, net als hun rupsen. De meesten verschijnen pas als het schemert, waardoor ze voor veel mensen vrij onbekend zijn. Nachtvlinders leven vooral van de nectar van bloemen en bomen. Daarom is het planten van goede nectarplanten en daarbij bloemen die ook ’s nachts bloeien, erg belangrijk voor nachtvlinders. Veel variatie in planten zorgt daarbij voor veel variatie in nachtvlinders. Ook hebben ze beschutting nodig en waardplanten  – de planten waarvan de rupsen eten.

Nachtvlinders zijn niet alleen boeiend om te zien. In het ecosysteem vervullen ze een heel belangrijke rol als voedsel voor vogels en vleermuizen.