Bijzondere Tuinen in monumentaal Veenhuizen

28 juni 2017

Bijzondere Tuinen in monumentaal Veenhuizen

Locatiebezoek aan de Tuinen van Weldadigheid op 7 juni 2017

Deelnemers: Gerben Riezebos, Hiske Galama, Emy Noya, René Kaiser, Kees Sijbenga, Cécile Lanting, Heleen Verbrugge, Godfried Westen, Olga Wijnands, Dick Sybenga, Rense Westen en Judith Boekel en Akkeliene Postema van de Natuur en Milieufederaties.

Op 7 juni waren we te gast bij Lambert Sijens van de Tuinen van Weldadigheid. Een prachtige locatie in het mooie Veenhuizen. De deelnemers waren nieuwsgierig naar de soorten planten en kruiden die ze hier konden vinden en wilden zich graag laten inspireren door deze mooie duurzame onderneming.

De Tuinen van Weldadigheid zijn in het najaar van 2007 opgezet door Lambert Sijens en Jolanda Loonstra. Op een bijzonder historische plaats, omzoomd door bos en beuken- en eikenlanen, werken ze hard aan deze bijzondere groentetuin. Bijzonder in die zin dat ze allerlei producten telen die je in de winkel niet kunt vinden. Omdat ze vergeten zijn, exotisch of gewoon nog niet ontdekt. Bijzonder ook omdat ze er mooie tuinen van maken waarin groenten de hoofdrol spelen.

Lambert Sijens is onze gastheer deze middag en vertelt over de Tuinen. Inmiddels bestaat het bedrijf alweer tien jaar, het bedrijf richt zich op drie verschillende thema’s, namelijk voedsel- & zadenproductie, zorg en toerisme & educatie. Lambert benadrukt dat de combinatie meerwaarde oplevert en dat er veel voordelen zijn van een kleinschalig en veelzijdig bedrijf, daarnaast is het bedrijf volop in ontwikkeling. Het bedrijf is begonnen met de tuinen, maar drie jaar geleden is ook de boerderij van het Drentse Landschap onderdeel van het bedrijf geworden. Hier woont Lambert met zijn gezin, maar de boerderij heeft tevens een publieksfunctie. Ook is de boerderij gerenoveerd en wordt er op een duurzame manier gestookt, namelijk met een leemkachel. Het hout dat daar in gaat, komt uit de buurt. In de voormalige giertank van de boerderij, met een opslagcapaciteit van 70 kuub, wordt tegenwoordig het water opgevangen. Daar worden de planten in de kas mee geïrrigeerd.

We wachten het regenbuitje af en gaan dan op pad door te Tuinen van Weldadigheid, een toepasselijke naam, want weldadig is het. We zien een enorme veelzijdigheid aan gewassen en Lambert vertelt hier en daar over deze gewassen.

Nieuwsgierig geworden?
Lambert en Jolanda geven rondleidingen over de tuinen (€ 7,- p.p., minimaal 10 pers.). Ook een rondleiding met oogst is mogelijk (€ 13,- p.p., minimaal 6 personen). Terwijl je rondkijkt en leert over de verschillende gewassen, vul je een eigen groentetas.

Ook kan je tijdens openingstijden een kijkje gaan nemen:

Juni en september elke zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.
Juli en augustus elke zaterdag en zondag open van 13.00 tot 17.00 uur
Toegangsprijs: € 5,- (inclusief koffie, thee of appelsap)

Kijk op www.detuinenvanweldadigheid.nl voor meer informatie.