Beleef de duisternis tijdens de Nacht van de Nacht

22 oktober 2013

Beleef de duisternis tijdens de Nacht van de Nacht

Naar het heelal turen, sporten bij kaarslicht of wadlopen naar de Engelsmanplaat. Tijdens de Nacht van de Nacht op 26 oktober worden in de provincie Groningen op meer dan 15 plaatsen activiteiten georganiseerd om te genieten van de donkere nacht. Ook doven vele gemeenten en bedrijven onnodige verlichting. Met de Nacht van de Nacht vragen De Natuur en Milieufederaties aandacht voor de gevolgen van lichtvervuiling en het belang van een donkere nacht.

Waar is het nog donker?
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt nog elk jaar drie tot zes procent lichter. Echte duisternis is bijna nergens meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een prachtige sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van mensen en (nacht)dieren verstoord.

Meer dan 300 duistere activiteiten
Tijdens de Nacht van de Nacht worden door het hele land verschillende activiteiten georganiseerd om de duisternis te ervaren. Van een wandeling of een cursus nachtfotografie tot sterren kijken. De website Nacht van de Nacht geeft een overzicht van activiteiten in het hele land. Hieronder worden enkele Groningse activiteiten uitgelicht.

Fluuster en Duuster aan de Dollarddijk
De Stichting Landschap Oldambt organiseert in samenwerking met “de Groninger Kroon” een winterbuffet met aansluitend een avondwandeling door de polders, over de kwelders en langs de Dollarddijk om van “Fluuster en Duuster” in het Oldambt te genieten.

Beleef de donkerte in en om de Blauwestad
De gemeente Oldambt heeft een gevarieerd programma in en om de Blauwestad. Onder andere een fietstocht naar Beerta onder begeleiding van gidsen. Onderweg stoppen zij bij een aantal interessante plekken en geven uitleg over het belang van donkerte voor flora en fauna.

‘s Nachts wandelen in de Koningslaagte
De molen Wilhelmina is het startpunt van de wandelactiviteit georganiseerd door Het Groninger Landschap. Luisterend naar livemuziek en een verhalenverteller is het genieten van ambachtelijke pannenkoeken, mosterdsoep, warme chocolademelk en een wandeling door de Koningslaagte.