Doe als gemeente mee met de Nacht van de Nacht!

29 september 2016

Doe als gemeente mee met de Nacht van de Nacht!

29 oktober 2016: Nacht van de Nacht

Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de 12e keer georganiseerd op zaterdag 29 oktober 2016.

Voor gemeenten zijn er veel technische mogelijkheden om openbare verlichting structureel zo aan te passen dat er minder lichthinder optreedt. En ook kunt u laten zien dat u het belangrijk vindt om lichthinder tegen te gaan. Dooft u tijdens de Nacht van de Nacht ook de verlichting van openbare gebouwen? Of organiseert u een duistere activiteit in uw gemeente om aandacht te vragen voor de schoonheid van de Nacht?

Vergeet dan vooral niet het ook bij ons te melden!
Door te laten zien welke partijen allemaal meedoen met de Nacht van de Nacht, kunnen we ook andere overtuigen van het belang van duisternis voor mens en dier. U kunt uw gemeente aanmelden via de website van de Nacht van de Nacht.

Besparing
Wat vaak over het hoofd gezien wordt, is de hoeveelheid geld dat jaarlijks de duisternis in wordt gestraald. Verlichting van één kerktoren met een vijftal schijnwerpers kost jaarlijks zo’n € 700,- aan energie. Datzelfde geldt natuurlijk voor het aanlichten van monumenten en bruggen. Door de lichten s ’nachts uit te zetten kunt u als gemeente veel geld besparen.

Veel gemeenten zijn al  op de goede weg en stappen over op duurzame verlichting, verwijderen (onnodige) lantaarnpalen en dimmen of doven verlichting in de nachtelijke uren. Lees hier onze aanbevelingen voor gemeentes.

 

Anita Witzier ambassadeur van de NachtvandeNacht from Mattheus Bleijenberg on Vimeo.