Alles over appels tijdens Appelfeest Groningen

5 oktober 2017

Alles over appels tijdens Appelfeest Groningen

Sap, cider, Heel Groningen Bakt, dr. Appel en meer op 22 oktober

Op zondag 22 oktober organiseren de Natuur en Milieufederatie Groningen en Toentje op het terrein van Toentje in de Oosterparkwijk een heus Appelfeest. Dit ter voorkoming van verspilling en ter ere van deze veelzijdige vrucht! Van 10 tot 17 uur kunnen bezoekers hun appel- (of peren)oogst inleveren om te laten persen tot houdbaar sap of afgeven om te laten verwerken tot cider. Daarnaast is er een uiteenlopend appelprogramma voor jong en oud.

Kijk voor alle informatie op de speciale appelfeestpagina: appelfeestgroningen.nl 

Tijdens het Appelfeest staan de Sappers klaar om met hun mobiele appelpersfabriek appels tot lang houdbaar sap te persen. Het team van Doggerland Craft Cider verzamelt appels, om deze winter te verwerken tot cider. Voor een klein bedrag kunnen deelnemers dan appelsap of cider terugkopen. Klik hier voor alle informatie.

Heel Groningen Bakt…Appeltaart
Een appelfeest is niet compleet zonder appeltaart! In Heel Groningen Bakt..Appeltaart wordt gezocht naar de lekkerste Groninger Appeltaart. Van lokale appels uiteraard. Meedoen? Lever je taart in voor 13.00 uur die dag. De juryleden zijn niemand minder dan Saakje ‘Het Bakmeisje’ en Sarena Solari, winnares Heel Holland Bakt 2015. Klik hier voor alle informatie

Dr. Appel
Geen idee welke soort appelboom erin je tuin staat? Neem minimaal vijf appels, het liefst met wat bladeren erbij, mee en laat de appeldokters van de Pomologische Vereniging en de Vrienden van het Oude Fruit een poging wagen je appels te determineren. Ook nemen zij een caravan mee vol attributen voor het maken van melige selfies en fruitige foto’s.

Appelmarkt en ciderworkshops
Op het terrein is een gezellige markt met kramen van Doggerland Craft Cider, ZummerCider, Kwekerij de Baggelhof, Landschapsbeheer Groningen en de Streekboer Groningen. Tevens kunnen bezoekers om 12.00, 14.00 en 16.00 uur een workshop cider maken door Doggerland Craft Cider bijwonen (kosteloos).

Appelactiviteiten voor kinderen
Ook aan de jongere bezoekers is gedacht: zij kunnen worden geschminkt tot appeltje,  meedoen aan een kleurplaatwedstrijd en mogen meedenken over een passende naam voor de nog naamloze mascotte van het Appelfeest! Hun energie kunnen kinderen kwijt tijdens het strobalen springen of op de blender bike om hun eigen smoothie bij elkaar trappen. Even bijkomen kan in de appelboekenhoek. Klik hier voor meer informatie.

Hete Bliksem
Om 17.00 uur kunnen bezoekers voor €8,50 aanschuiven voor een bord stamppot appel, oftewel Hete Bliksem, in een nieuw jasje gestoken en verzorgd door Cook-ing. Opgeven hiervoor is wel noodzakelijk! Meenemen kan ook. Klik hier voor het aanmeldformulier!

Over het Appelfeest
Iedereen die weleens langs een boomgaard fietst kent de aanblik wel van de vele appels op het gras onder de boom: de oogst kan soms zo talrijk zijn, dat het simpelweg niet op komt! Met de komst van de Sappers en Doggerland Craft Cider naar het Appelfeest is dat verleden tijd.

Appelteam
Het Appelfeest wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen en Toentje in samenwerking met Landschapsbeheer Groningen, Doggerland Craft Cider, Saakje Het Bakmeisje, ZummerCider, Rob Grip (Blenderbikes), Cook-ing, de Streekboer Koffiestation en de Gemeente Groningen.