Alle kinderen de schooltuin in

11 mei 2023

Alle kinderen de schooltuin in

scholieren in buurtmoestuin UMCGTijdens de nationale Week van de Schooltuin – van 22 t/m 26 mei 2023 – gaan basisschoolleerlingen op diverse plekken in de provincie Groningen aan de slag met het thema ‘In en om de moestuin’. Met gastlessen, een lesbrief en een mooie weggeefactie zetten Jong Leren Eten Groningen en IVN deze week volop de schijnwerpers op het schooltuinieren. De uiteindelijke doelstelling waar de activiteiten aan moeten bijdragen: zelf zaaien, verzorgen en oogsten zijn voor alle kinderen basisvaardigheden.

Gastles ‘In en om de moestuin’ voor de bovenbouw

Basisschoolleerlingen uit de midden- en bovenbouw volgen in de schooltuin (de eigen schooltuin of een schooltuin in de buurt) een gastles waarbij ze plukken en koken met groentes uit de moestuin én met (on)kruiden die rondom de tuin groeien. Hiervoor kan de eigen schooltuin gebruikt worden, maar dat is geen vereiste. In de provincie zijn diverse plekken waar leerlingen terecht kunnen om les te krijgen in de moestuin. Zo gaan leerlingen van de Groene Borg in Kornhorn naar de schooltuin van het Curringherveld, kinderen van OBS de Woldstee volgen de les in het Voedselpark in Slochteren en kinderen van Jenaplanschool In de manne gaan naar de Educatieve Jeugdtuinen Borgerswold in Veendam.

Gastles Insecten en de bodem voor groep 5/6

Leerlingen van groep 5/6 in de gemeenten Oldambt, Eemsdelta en Het Hogeland kunnen kiezen voor een gastles over het belang van insecten en de bodem voor de schooltuin én over eetbare planten. Ook kunnen scholen gratis een lesbrief downloaden met informatie over het belang van insecten en de bodem, met lesmateriaal over moestuinieren erbij. Daarbij krijgen scholen die daar belangstelling voor hebben een insectenhotel en/of eetbare bloemen zaden.

Landelijke activiteiten

Tot slot kunnen scholen zich ook aanmelden voor de landelijke activiteiten in deze week. Inmiddels doen al meer dan 350 scholen en meer dan 41.000 leerlingen mee. Kijk voor meer informatie op Week van de Schooltuin – Alliantie Schooltuinen.

Week van de Schooltuin

De activiteiten in de provincie Groningen worden in gezamenlijkheid aangeboden door Jong Leren Eten Groningen en IVN Natuureducatie. De landelijke Week van de Schooltuin wordt georganiseerd door de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. Meer informatie: alliantieschooltuinen.nl en jonglereneten.nl.

Jong Leren Eten

De Natuur en Milieufederatie Groningen is betrokken als voedselmakelaar bij het programma Jong Leren Eten. Binnen het Jong Leren Eten programma werken het Rijk, kinderopvang, scholen, lokale overheden en maatschappelijke organisaties samen. Het doel? Kinderen en jongeren meer in aanraking brengen met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde én duurzame keuzes kunnen maken.

Tags:
Profiel Karlien Meijer

Karlien Meijer

Makelaar Jong Leren Eten; werkdagen: di, do