Adorp wil energieneutraal worden

1 juli 2014

Adorp wil energieneutraal worden

De bewoners van Adorp willen hun dorp energieneutraal maken. De eerste stap om zover te komen wordt nu gezet. De dorpsvereniging Adorp bekijkt samen met de dorpsbewoners hoe ze zelf zonne-energie kunnen opwekken en energie besparen. De Provincie Groningen geeft de dorpsvereniging een subsidie van € 30.000. Dit bedrag wordt onder meer besteed aan een haalbaarheidsonderzoek en procesbegeleiding.

Zonnecollectief
De dorpsvereniging van Adorp is vorig jaar gestart met bijeenkomsten om de bewoners te informeren over energiebesparing en het opwekken van zonne-energie. Met de subsidie van de Provincie wil de vereniging de komende tijd meer draagvlak creëren, de besparingspotentie inventariseren en een zonnecollectief oprichten.
De dorpsvereniging Adorp behoort, samen met onder andere Grunneger Power, tot de grondleggers van de Groninger Energie Koepel (GrEK) en is daarmee een van de oprichters van NLD Energie, het leveringsbedrijf van de drie noordelijke provinciale duurzame Energiekoepels.

Zelf opwekken
De subsidie komt uit het project Lokale Energie. De Provincie wil met dit project graag een bijdrage leveren aan het ontstaan van lokale initiatieven op het gebied van duurzame energie. Hiervoor is samen met de NMG en Groninger Dorpen het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts opgericht. Bewoners kunnen hier terecht voor kennis en advies, maar ook voor een bijdrage in de kosten van bijvoorbeeld een haalbaarheidsonderzoek of de opstartkosten van een eigen energiecoöperatie. Initiatiefnemers kunnen contact opnemen met het Servicepunt via ServicepuntLEV@nmfgroningen.nl, www.lokaleenergievoorwaarts.nl.

Bron: Provincie Groningen