800 Groningers trotseren kou tijdens achste Nacht van de Nacht

28 oktober 2012

800 Groningers trotseren kou tijdens achste Nacht van de Nacht

Zo af en toe liet de maan zich even zien en regen en meer winterse buitjes wisselden elkaar af. Toch weerhield dat ruim achthonderd Groningers niet om de achtste editie van de Nacht van de Nacht te vieren! De verschillende activiteiten die in de provincie Groningen werden georganiseerd zijn daarmee goed bezocht. De Natuur en Milieufederatie Groningen is blij met opnieuw een hoge opkomst.

“Wat een bijzondere nacht!” uitten enkele van de 135 bezoekers aan theatervoorstelling de Vurige Huwelijksnacht in natuurgebied Landgoed Reiderwolde bij de Blauwestad in de gemeente Oldambt.

Wethouder Ricky van den Aker heette de deelnemers bij aankomst in het amfitheater namens de gemeente welkom. Ademloos werd geluisterd naar verhalen over de planeten die te zien zijn, zo niet met het blote oog dan wel met een vooraf geïnstalleerde app op de smartphone. Daarnaast werd genoten van bijzondere belevingsacts, waaronder een vuurspuwer die het publiek behoorlijk verraste.

Sterren kijken
Even zag het ernaar uit dat de bezoekers van de Blaauw Sterrenwacht teleurgesteld zouden worden. De koepel van de Gratama Telescoop moest vanwege de regen gesloten blijven. Maar al snel liet de maan zich zien en konden de ruim 240 bezoekers toch nog het heelal observeren.

Marlies van de Weijgaert van de Blaauw Sterrenwacht: “Een jongetje kwam op me af en zei dat hij het planetarium zo mooi en indrukwekkend had gevonden dat hij nu een spreekbeurt over sterren wilde doen. Ik heb hem allerlei posters en foldertjes om uit te delen in de klas gegeven.”

In totaal woonden ruim achthonderd mensen de activiteiten bij die op 16 locaties in de provincie Groningen werden georganiseerd. Hoewel het sterrenkijken met meer dan 240 bezoekers het meest populair was, trok ook de door Staatsbosbeheer georganiseerde activiteit in het natuurgebied Westerkwartier en op het unieke terrein van de Baak, een kunstwerk van zwerfkeien, 65 bezoekers. Daarnaast doofden 15 gemeenten en veel bedrijven, waaronder het Waterbedrijf Groningen met 17 locaties, het UMCG, Waterschap Hunze en Aa’s en de Gasunie de lichten.

Meer informatie
Op www.nachtvandenacht.nl staat het volledig overzicht van alle activiteiten, deelnemende bedrijven en gemeenten aan de Nacht van de Nacht.
Artikel uit Dagblad van het Noorden over de cursus nachtfotografie in de stad.