6 initiatieven ontvangen Postcoderoospremie

9 december 2015

6 initiatieven ontvangen Postcoderoospremie

2015 Winnaars Postcoderoospremie - klein

Duurzaam Menterwolde, Energiecoöperatie Zonnedorpen bij Zijldijk, Stedum Neutraal, Vereniging Dorpsbelangen Loppersum, Dorpsvereniging Garnwerd e.o. en Zevenster Zonnestroom uit Zuidhorn krijgen als eerste een premie van de Provincie Groningen variërend van 20.000 tot 50.000 euro. In totaal kunnen straks 6000 panelen worden geplaatst en dat levert elektriciteit op voor ten minste 400 huishoudens. Gedeputeerde Energietransitie Nienke Homan maakt vanavond officieel bekend welke projecten in aanmerking komen voor de premie. Met de Postcoderoospremie krijgen lokale initiatieven die duurzame energie willen opwekken een forse steun in de rug. De prijswinnaars dragen stuk voor stuk bij aan de energietransitie in onze provincie. “Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheden van deze lokale initiatieven”, aldus de gedeputeerde.

Met de Postcoderoospremie ondersteunt de provincie Groninger initiatiefnemers om zonne-energieprojecten op te zetten en uit te voeren. Mensen die samen duurzame energie willen opwekken en daarbij gebruik willen maken van de landelijke Regeling Verlaagd Tarief (RVT) krijgen zo hulp om hun idee ook daadwerkelijk te kunnen uitvoeren. Vanwege het beschikbare budget van 235.000 euro heeft de jury een rangorde aangebracht in de elf ingediende plannen. De zes meest kansrijke komen als eerste in aanmerking voor deze premie. Enkele projecten moeten eerst verder worden uitgewerkt voordat de definitieve premie kan worden vastgesteld.

Bestaande en ook nieuwe initiatiefnemers worden door het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts in het vervolgtraject verder geholpen met advies van specialisten, bijeenkomsten (communities of practice) en het vernieuwde Handboek RVT. De Postcoderoospremie is tot stand gekomen in samenwerking met het Servicepunt.

Het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts is een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Groningen en Groninger Dorpen.