23 september: fietstocht Eetbare Stad Groningen

14 september 2017

23 september: fietstocht Eetbare Stad Groningen

Fietstocht Eetbare Stad op 23 september

Op 23 september slingert voor het achtste jaar op rij de fietstocht Eetbare Stad Groningen dwars door de stad Groningen langs diverse inspirerende en uiteenlopende initiatieven. Dit jaar staan De Geheime Tuin, Buurtmoestuin Molukkenstraat, Buurtboomgaard Oosterhogebrug, Buurtmoestuin Tasmantoren en het Hof van Reseda op het programma. De weersvoorspellingen voor die dag zijn een hoopvoller dan die van de afgelopen tijd. De route bevindt zicht noordoostelijk in de stad en beslaat in totaal zeven kilometer.

Open Dag bij de Geheime Tuin
De fietstocht start bij De Geheime Tuin, een nieuw initatief met zowel plukfruit als moestuinbakken tussen Bedumerweg en Johan de Wittstraat. Initatiefneemster en duizendpoot Christine Boonstra zal het gezelschap ontvangen. De buurttuin is niet het enige project waar zij zich mee bezighoudt in en voor de buurt en graag vertelt ze er meer over. Christine Boonstra: “Ik ben zelf heel druk geweest met het opstarten van deze tuin en elke keer als mensen me ernaar vroegen zei ik dat het nog geheim was. Zo zijn we bij de naam gekomen. En het is een prachtig boek en dito film natuurlijk. Daar heb ik nog een videoband van liggen om volgend jaar zomer eens te vertonen op de tuin.”

Genieten voor iedereen
Daarna staat buurtmoestuin Molukkenstraat op het programma, die van locatie veranderde in verband met nieuwbouw en nu in samenwerking met en op het terrein van drie zorginstellingen opnieuw is verrezen. Zo kunnen de bewoners van instellingen, vaak niet mobiel genoeg om zelf actief te tuinieren, wel genieten van de activiteit van de buurtbewoners op de moestuin en natuurlijk van het groen.

Buurtboomgaard Oosterhogebrug
Buurtboomgaard Oosterhogebrug is een groene parel in de gelijknamige wijk. Initiatiefneemster Catharina Sala wacht er de fietsers op met koffie en thee. Hier wordt tevens gestopt voor de lunch.

Tasmantoren
Daarna fietst het gezelschap door naar de buurtmoestuin bij die opvallende nieuwbouwflat in de stad: de Tasmantoren. Annemarten en Lucy Groenman over de tuin: “In eerste instantie was niet iedereen even enthousiast over het idee. Inmiddels is moestuinieren een enorme trend dus je hoort er niet zoveel meer over. Daarbij hebben we veel goodwill ‘gekweekt’, door een deel van de oogst in kistjes bij de ingang te zetten, om gratis mee te nemen. Er wordt door alle bewoners intensief gebruikgemaakt van de prachtige siertuin die bij de flat is aangelegd. In de zomer zit iedereen hier heerlijk buiten met hapjes en drankjes. Als wij dan in de moestuin aan het werk zijn, komen ze even kijken en maak je heel makkelijk een praatje met elkaar. Zo hebben de beide tuinen echt voor saamhorigheid gezorgd!”

Zeven Jaar Hof van Reseda
De tocht besluit bij ‘oud gediende’ Hof van Reseda. De tuin die zeven jaar geleden als één van de eerste Eetbare Stad initiatieven verrees achter de huizen aan de Resedastraat, heeft al heel wat ontwikkelingen en oogstseizoenen meegemaakt. Hoogste tijd dus hier weer eens langs te fietsen en getrakteerd te worden op hun tips en trucs voor een succesvolle buurtmoestuin.

Over de Eetbare Stad
De stad Groningen kent inmiddels een 70-tal Eetbare Stad-initiatieven, waarbij een kleine tot grote groep buurtbewoners tuiniert in de openbare ruimte. Van een enkele bessenstruik tot boomgaard, van enkele moestuinbedden in de volle grond tot een groot aantal moestuinbakken; er gebeurt van alles! De Natuur en Milieufederatie Groningen organiseert voor de deelnemers ervan in samenwerking met de Gemeente Groningen al jaren activiteiten, waaronder de jaarlijkse fietstocht en verzorgt een nieuwsbrief en een facebook community. Kijk voor alle informatie hierover op eetbarestadgroningen.nl

Praktische gegevens

Aanmeldenklik hier om je aan te melden.
Facebook: Meld je ook aan via het Facebook Event voor de laatste updates
Verzamelen: 11.00 uur bij De Geheime Tuin. Een grasveld tussen de appartementencomplexen aan Bedumerweg en Johan de Wittstraat. Er wordt gezorgd voor een duidelijk herkenningspunt.
Lunch: Neem je eigen eten en drinken mee. Leuk als je iets uitdeelt, maar dat hoeft niet.
Einde: 15.00 uur bij het Hof van Reseda aan de Resedastraat
Deelname: kosteloos