20 oktober Appelfeest in De Biotoop

2 oktober 2019

20 oktober Appelfeest in De Biotoop

Op zondag 20 oktober organiseert de Natuur en Milieufederatie Groningen op het terrein van De Biotoop in Haren de derde editie van het Appelfeest. Dit ter voorkoming van verspilling en ter ere van deze veelzijdige vrucht! Van 11 tot 17 uur kunnen bezoekers hun appel- (of peren)oogst inleveren om te laten persen tot houdbaar sap of afgeven om te laten verwerken tot cider. Daarnaast is er een uiteenlopend appelprogramma voor jong en oud.

Alvast een idee krijgen? Check hier het leuke filmpje dat het Dagblad van het Noorden twee jaar geleden tijdens het Appelfeest maakte!

Opening
Wethouder Chakor (gemeente Groningen) geeft om 11 uur op praktische wijze het startschot voor het Appelfeest. Vanaf dan is ook de markt geopend.

Appels persen
Tijdens het Appelfeest staan de Sappers klaar om met hun mobiele appelpersfabriek jouw appeloogst tot lang houdbaar sap te persen. Klik hier voor alle informatie.

Appelfunding
Het team van Doggerland Craft Cider verzamelt je appels, om deze voor de winter te verwerken tot cider. Voor een klein bedrag kun je dan appelsap of cider terugkopen. Klik hier voor alle informatie.

Doggerland Craft Cider werkt op De Biotoop. Tijdens het Appelfeest openen zij hun deuren en kun je een kijkje in de keuken van deze bijzondere cidermakerij krijgen. Om 14 en 16 uur zijn er gratis rondleidingen.

Dr. Appel
Geen idee welke soort appelboom er in je tuin staat? Neem minimaal vijf appels, het liefst met wat bladeren erbij, mee en laat de appeldokters van de Pomologische Vereniging en de Vrienden van het Oude Fruit een poging wagen je appels te determineren.

Wildplukwandeling
Marin Leus van Groene Avonturen werkt op De Biotoop en houdt om 13 uur een wildplukwandeling van een uur over het terrein. Van de verzamelde kruiden kun je na afloop wilde kruiden-appeldrankjes maken in de slowjuicer. Je kunt je voor de wildplukwandeling alvast bij Marin aanmelden. De kosten zijn 5 euro p.p.

Appelmarkt
In De Biotoop is een overdekte streekmarkt met zeker 15 kramen van o.a. ZummerCider, De Ciderwinkel met cider, crêpes en galettes, Yammie Smith met jam, de Zelfoogsttuin Haren, de Brouwbroeders, imker Jan van Maurik, Kwekerij de Baggelhof met fruitbomen en fruitstruiken, Landschapsbeheer Groningen, De Hortus, De Biotoopwinkel, de pomologen, Greendreamster e.a.

Appelactiviteiten voor kinderen
Ook aan de jongere bezoekers is gedacht: zij kunnen aan de slag in de knutselkeet! Of melige selfies maken in de fotokeet.

Operatie Steenbreek
De gemeente Groningen houdt een actie in het kader van Operatie Steenbreek naar het motto: tegel eruit, plantje erin! Voor het inleveren van een stoeptegel kun je gratis een appelbes-fruitstruik of een bloembollenpakket krijgen (zolang de voorraad strekt).

Biotoop Fleugel F
Ron en Gea, de beheerders van Fleugel F van Broedplaats Biotoop, zijn onze gastheer en -vrouw die dag. Zij zorgen ook voor de inwendige mens: koffie en thee, appeltaart en een speciaal voor deze dag gecreëerde appel-soep! Zowel binnen als buiten zijn gezellige zitmogelijkheden.

Over het Appelfeest
Iedereen die weleens langs een boomgaard fietst, kent de aanblik wel van de vele appels op het gras onder de boom: de oogst kan soms zo talrijk zijn, dat het simpelweg niet op komt! Met de komst van de Sappers en Doggerland Craft Cider naar het Appelfeest is dat verleden tijd.

Appelteam
Het Appelfeest wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen in samenwerking met de gemeente Groningen.

 

 

Tags: