Werkplaats Voedselbossen bezoekt Kwekerij Arborealis

19 juni 2018

Werkplaats Voedselbossen bezoekt Kwekerij Arborealis

Op woensdagavond 13 juni kwamen de 25 deelnemers van de Werkplaats Voedselbossen bijeen bij Kwekerij Arborealis in Wilhelminaoord. Na een rondleiding door deze – speciaal voor voedselbossen producerende – kwekerij, gingen de deelnemers aan de slag met het maken van stappenplannen en stroomschema’s voor diverse onderdelen van het voedselbos.

Omdat het de vorige keer zo goed had gesmaakt en we het zo gezellig hebben met elkaar, hebben we – behalve hard gewerkt – ook weer samen gegeten. De deelnemers hadden wederom allerlei lekkers gekookt, vegetarisch en veel uit eigen tuin/voedselbos.

Rondleiding op de kwekerij
Micha Wieland en Sietske Metz van Kwekerij Arborealis leidden ons rond over hun prachtige terrein. Op de kwekerij worden tuinplanten met een houtachtige structuur (heesters en bomen) gekweekt en er is een grote keuze aan minder bekende bomen en struiken met als specialiteit onder meer Hydrangea, Viburnum en Voedselbos-planten.

Het kweken van eetbare soorten, kwam uit liefde voor onbekende soorten vandaan. Het ging Micha en Sietske niet in het bijzonder om de eetbaarheid ervan. Sterker nog, ze wisten niet dat het eetbare soorten waren. Toen er echter steeds bestellingen van één persoon kwamen naar bepaalde soorten waar verder niemand naar vroeg, werden Micha en Sietske nieuwsgierig.

De ontdekking
Deze meneer bleek Wouter van Eck te zijn, pionier en eigenaar van het vooralsnog grootste en meest diverse voedselbos van Nederland: Foodforest Ketelbroek. Wouter van Eck wees hen op het boek van Martin Crawford, over eetbare soorten. Bijna alle planten die in de kwekerij stonden, bleken eetbaar te zijn. Een mooie ontdekking!

Toenemende interesse
De laatste tijd merken Sietskse en Micha dat de belangstelling voor eetbare soorten toeneemt. De populariteit van het voedselbos groeit; onder particulieren en een beetje bij gemeenten. Ook bij buurtinitiatieven, wordt eten uit het groen gestimuleerd.

Tips voor je voedselbos
Sietske en Micha hebben veel plantenkennis. Als je een bezoek brengt aan hun kwekerij, moet je hier zeker gebruik van maken. Een paar handige tips: gebruik altijd de Latijnse namen! Er zijn familiesoorten, waarvan de één eetbaar is, maar de ander giftig. En kies altijd de dikste plant, niet de hoogste: deze zijn sterker. En archiveer je planten, label ze niet alleen. Labels kunnen vervagen en dan weet je misschien niet meer wat je hebt geplant. Tot slot: planten hoeven niet persé vorstvrij te overwinteren, als ze maar droog en uit de wind staan.

Wie wil er boomkweker worden?
Een laatste oproep van Sietske: “Wie wil er boomkweker worden?” Er is namelijk geen nieuwe aanwas bij opleidingen en de tuinbouwscholen geven het vak plantteelt niet meer! Als je de kwekerij wilt bezoeken, doe dat dan op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 16.30. (niet tussen 12.00 en 12.30). Meer informatie vind je op hun website.

Werkplaats aan de slag
Na de rondleiding zijn we in 5 groepjes aan de slag gegaan met het maken van stappenplannen en stroomschema’s voor de volgende vragen:

Hoe bereid ik de bodem voor?
Welke weg moet je bewandelen voordat je een voedselbos kunt starten?
Hoe creëer ik draagvlak voor mijn voedselbos-initiatief?
Hoe maak je een beheersplan?
Welke investeringsbedragen zijn noodzakelijk voor voorbereiding, ontwerp en aanleg? En waar kan je geld vandaan halen voor je voedselbos?
Akkeliene Postema van de Natuur en Milieufederatie Groningen heeft voor de vraag met betrekking tot financiën een overzicht gemaakt met fondsen, die je zou kunnen gebruiken. Deze kun je hier downloaden (pdf). Het resultaat van de groepjes wordt door Judith Boekel van de Natuur en Milieufederatie Drenthe verder uitgewerkt en binnenkort op de website geplaatst.

Tags: