Gedeputeerde Henk Staghouwer ondertekent intentieverklaring Green Deal Voedselbossen tijdens succesvolle Noordelijke Zadenmarkt
10 maart 2018
Gedeputeerde Henk Staghouwer ondertekent intentieverklaring Green Deal Voedselbossen tijdens succesvolle Noordelijke Zadenmarkt
Zo’n 1000 bezoekers voor Noordelijke Zadenmarkt
Zaterdag 10 maart vond voor het vierde jaar op rij de Noordelijke Zadenmarkt plaats, georganiseerd door het Noordelijk Zadennetwerk in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen en de gemeente Groningen. Een kleine 1000 tuin- en groenliefhebbers verzamelden zich bij ontmoetingscentrum EdanZ in Groningen voor een rijke variatie aan zaden, knollen, wortel, fruitbomen en -struiken. Daarnaast was gedeputeerde van de Provincie Groningen Henk Staghouwer aanwezig als panellid en ondertekende hij een intentieverklaring voor de Green Deal Voedselbossen.
Vergeten groenten en oergranen
Dit jaar had de zadenmarkt als thema ‘zaden als cultureel erfgoed’, in aansluiting op het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Diverse standhouders boden daarom zaden van vergeten groenten en oergranen aan.
Voedselbospionier vertelt
Naast de markt konden bezoekers diverse lezingen bijwonen. Zo vertelde voedselbosexpert Wouter van Eck over de keuze voor inheemse soorten of exoten voor het aanplanten van een voedselbos. Van Eck is zelf voedselbos pionier en is al enkele jaren bezig met het opzetten van voedselbos Ketelbroek, dichtbij Nijmegen.
Meer belangstelling voor telen oude rassen dan ooit tevoren
Curator bij het Centrum voor Genetische Bronnen (CNG) Noortje Bas ging in op het belang van zaden als cultureel erfgoed. “Er is meer belangstelling voor het telen en gebruiken van oude rassen en gewassen dan ooit te voren”, aldus mevrouw Bas. “Maar hoe kom je erachter welke rassen vroeger geteeld werden? Welke oude rassen worden met succes opnieuw verbouwd?”. In haar lezing werd uitgebreid ingegaan op deze vragen.
Oog(st) voor de buurt
Ook voor de praktische bezoeker was er veel te doen; zaden ruilen bij de zadenruiltafel, leren fruitbomen enten, of zelf zaden vermeerderen. In de tuin van EdanZ werd een Samentuin aangelegd; een tuin waar beheerders van EdanZ met omwonenden gaan tuinieren. Permacultuur, fruitbomen en – struiken, een kruidenspiraal en een aardbeientoren zijn hier gerealiseerd en leveren de komende jaren hopelijk een goede oogst voor de buurt.
Groene Fee
Gedurende de dag verzamelde de organisatie stellingen voor een afsluitende paneldiscussie. Aanwezige kinderen konden hun groene wensen kwijt bij Groene Fee Rasha Wisse. Als afsluiter werden de stellingen voorgelegd aan een panel met daarin gedeputeerde Henk Staghouwer, Rineke Dijkinga, Wouter van Eck, Monique Wijn en Wout Veldstra (voorzitter van landelijke vergroeningscampagne Operatie Steenbreek). Onder leiding van discussieleider Akkeliene Postema van de Natuur en Milieufederatie Groningen gingen zij in op stellingen over de toekomst van ons voedselsysteem.
Green Deal Voedselbossen intentie
Gedeputeerde Henk Staghouwer maakte van zijn aanwezigheid goed gebruik en ondertekende ter plekke een intentieverklaring om de Green Deal Voedselbossen te ondersteunen. Deze Green Deal richt zich op de verdere ontwikkeling van de voedselbosbouw in Nederland, wat past bij het Actieplan Bos en Hout van de Provincie Groningen, en, aldus gedeputeerde Staghouwer, “aansluit bij de inspanningen van de Provincie om natuurinclusieve landbouw in Groningen te stimuleren.”
Een voedselbos is een bos waarin met een slimme combinatie van bomen, struiken en kruiden op een natuurlijke manier voedsel wordt geproduceerd. Met behulp van de Green Deal Voedselbossen wordt het ontwikkelen van kennis over en het realiseren van voedselbossen in Nederland versneld. Initiatieven in de samenleving kunnen de Green Deal inzetten om afspraken te maken met overheden en andere organisaties. Om zijn ondertekening kracht bij te zetten plantte de gedeputeerde een fruitboom.
Werkplaats Voedselbossen
De drie noordelijke Natuur en Milieufederaties hebben sinds kort een Werkplaats Voedselbossen opgericht. Deze Werkplaats is opgericht om kennis van voedselbos-initiatieven te vergroten en oplossingen voor problemen aan te dragen. Wilt u zelf aan de slag met een voedselbos in uw omgeving? Neem dan contact op met de Natuur en Milieufederatie Groningen.
Foto-impressie van de dag:
Tags: