Natuurcollege over wormen door Jeroen Onrust

Jeroen Onrust is bioloog bij de Rijksuniversiteit Groningen en was oorspronkelijk vooral met vogels bezig. Omdat wormen een belangrijke voedselbron zijn voor vogels verlegde hij tien jaar geleden zijn interesse naar wormen. Naast voedselbron, zijn wormen van onschatbaar belang voor de bodem:

‘Iedereen kent wel de regenworm en we weten vaak ook wel dat ze belangrijk zijn voor de bodem, maar bij die kennis blijft het meestal. En dat is jammer, want dé regenworm bestaat niet. Er zijn vele soorten regenwormen en die hebben ons allemaal weer iets anders te vertellen. Ik zal jullie aan de hand van mijn onderzoek meenemen in de fascinerende wereld van de regenworm om te laten zien wat ze zoal doen dat ze zo belangrijk maakt voor een gezonde en duurzame leefomgeving. Ik zal ook laten zien hoe je die verschillende soorten regenwormen kunt herkennen en hoe je het hen naar de zin kunt maken. Want een blije regenworm is een blije wereld.’

Alvast meer weten over wormen? Bekijk hier de video die Jeroen Onrust maakte voor de scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen.

De natuurcolleges van Jeroen Onrust over wormen staan gepland van 13.30 – 14.00 uur en van 16.15 uur.

 

Terug naar alle activiteiten