De symfonie van de biodiversiteit met Augmented Reality

Biodiversiteit in Augmented Reality

De symfonie van de biodiversiteit…. ontdek het geluid en de verhalen van inheemse flora en fauna in Augmented Reality

 

Stel je voor dat de natuur uit geluid bestond, hoe zou het dan klinken? Elke soort een eigen toon.. Als je een soort verliest verlies je een unieke toon om de natuur mee te componeren.. In Biodiversiteit in AR heeft elke plant een eigen stem, geluid en verschijningsvorm.

Stap met tablet en hoofdtelefoon in de wereld van inheemse planten en insecten en breng ze tot leven. Maak kennis met deze inheemse planten je zal zien dat achter elke plant een eigen geluid, verhaal en geschiedenis schuilt. Ontdek de rijkheid van de Nederlandse biodiversiteit en beleef de natuur op een geheel nieuwe manier.

Hoe meer planten je tot leven brengt hoe meer geluiden er ontstaan en als je zelf tussen de planten door bewegen creëer je je eigen compositie van de natuur.

Het project Biodiversiteit in augmented reality is een artistiek en wetenschappelijk onderzoek met het doel om met interactieve technologie (AR) inheemse natuur te leren kennen. Het project draait om biodiversiteit en de focus ligt op onze inheemse rode lijst planten. Dit betekend dat ze mogelijk met uitsterven bedreigd worden en misschien in onze nabije toekomst gaan verdwijnen inclusief het insectenleven die afhankelijk zijn van deze planten.  Het wordt tijd dat we deze planten opnieuw leren kennen, herwaarderen en koesteren. 

Biodiversiteit in Augmented Reality is geselecteerd voor een Gouden Kalf in de categorie Digitale Cultuur. Bekijk hier de site van kunstenaar Chantalla Pleiter.

foto’s: Niels Knelis en Chantalla Pleiter