Pieter verduurzaamt zijn huis en adviseert anderen: “CO2 verminderen is mijn drijfveer”

16 oktober 2024

Pieter verduurzaamt zijn huis en adviseert anderen: “CO2 verminderen is mijn drijfveer”

Pieter woont sinds drie jaar met zijn gezin in Bedum.  Hoewel het huis, gebouwd in 2002, al behoorlijk duurzaam was, heeft hij de afgelopen jaren flinke stappen gezet om het verder te verduurzamen. Daarnaast verruilde hij onlangs zijn baan als natuurkunde docent voor adviseur in duurzaam wonen. Zijn motivatie? Het verminderen van CO2-uitstoot. 

Duurzame basis  

Pieter vertelt dat het huis van meet af aan duurzaam was: “Het huis is zwaarder geïsoleerd dan de bouwbesluiteisen destijds vereisten, en we hebben een warmte-terugwininstallatie en HR++ glas. De architect heeft het huis precies op het zuiden georiënteerd, waardoor we veel zonlicht binnenkrijgen, vooral in de winter.” Bij de koop van het huis zaten er al 16 zonnepanelen op het dak, die in 2019 waren geplaatst. 

Nadat het gezin in het huis kwam wonen, besloten ze om verder te verduurzamen. “Er zat nog een gewone gasketel en radiatoren in. Omdat we toch aan het verbouwen waren, heb ik er meteen vloerverwarming in laten leggen,” vertelt Pieter. Begin 2024 stapten ze volledig over op een warmtepomp: “Hij moet zijn eerste winter nog draaien, maar ik heb het doorgerekend en weet zeker dat het gaat lukken.” 

Pieter is duidelijk over wat hem motiveert: “Ik wil gewoon CO2verminderen. Dat vind ik al heel lang belangrijk. Je ziet het misgaan, je hoort dat dit het grootste probleem van de toekomst is. Veel dingen kunnen we denk ik nog wel oplossen, maar CO2-uitstoot kun je niet zomaar terugdraaien. Dat is de drive.” Financieel is verduurzamen volgens hem ook aantrekkelijk, maar dat is bijzaak: “Het gaat mij vooral om de bijdrage aan minder CO2.” 

Links: de warmtepomp buiten is mooi weggewerkt. Rechts: de warmtepomp binnen. Pieter koos voor een extra groot buffervat, om in te kunnen spelen op de fluctuerende energieprijzen.

Slimme systemen voor energiebeheer 

In zijn huis maakt Pieter gebruik van verschillende slimme systemen, zoals een warmtepomp en laadpaal die reageren op dynamische energietarieven. “Mijn warmtepomp houdt de energieprijs in de gaten en verwarmt water wanneer het tarief laag is. Mijn laadpaal doet dat ook, maar ik vind de slimme oplossingen nog niet slim genoeg. Dus dat programmeer ik dan zelf.” 

Pieter is actief bezig met het optimaliseren van de systemen in zijn huis: “Ik programmeer veel dingen zelf met een domotica-systeem”. Met behulp van dat systeem laadt zijn stofzuiger bijvoorbeeld pas op als de energieprijs onder een bepaald bedrag zakt. Maar Pieter benadrukt ook de waarde van low-tech oplossingen: “Je kunt bijvoorbeeld ook slim gebruik maken van zonwering om de warmte in het huis te reguleren.” 

Links: de app van de slimme meter laat zien hoe de meter rekening houdt met de energieprijs. Rechts: een screenshot van de domotica-app van Pieter.

Advies: isoleren eerst 

Als energieadviseur merkt Pieter dat veel mensen de logische volgorde van verduurzamen niet altijd goed inzien. “Een valkuil is dat mensen het met techniek willen oplossen. ‘Doe maar zonnepanelen’ zeggen ze dan, maar dat doet niets aan je warmteverlies. Dan komt toch de natuurkunde docent in mij naar boven: stap één is isoleren!”. Een ander advies is het aanschaffen van een slimme meter, in combinatie met een app die inzicht geeft in je energieverbruik. “Je kan dan bijvoorbeeld zien wanneer je de vaatwasser hebt aangezet, en wanneer je hebt gedoucht. Het geeft grip op wat er nou eigenlijk gebeurt en dan weet je ook beter wat je kunt veranderen!” 

Toekomstplannen 

Wat betreft zijn eigen huis overweegt Pieter in de toekomst extra zonnepanelen te plaatsen, om ook te voorzien in de energiebehoefte van zijn elektrische auto’s. Verder moeten de oude radiatoren op de kinderkamers nog worden aangepakt, maar dat kan nog even wachten. 

Hij richt zich nu vooral op het delen van zijn ervaringen en expertise. Zo zou hij graag zijn ideeën delen met de producenten van de warmtepomp en oplaadpaal. “De slimheid van die apparaten is al een heel eind, maar kan nog veel beter. Nu programmeer ik mijn apparaten zelf zodat ze nóg beter inspelen op de wisselende energieprijs. En dat gun ik anderen ook!” 

De Duurzame Huizenroute

Dit interview schreven we in opdracht van de gemeente Het Hogeland voor de Duurzame Huizen Route.

Meer informatie en interviews vind je op onze projectpagina.

Bekijk de projectpagina

 

 

 

 

Tags:

Doe mee of bezoek de Open Dagen op 2 en 9 november!