Kerstgroet – met filmtip!

De Natuur en Milieufederatie Groningen wenst u fijne feestdagen

19 december 2023

Beste lezer,

Op 5 juli van dit jaar bestond de Natuur en Milieufederatie Groningen 50 jaar. Dit vierden we onder andere met Festival Goudgroen, waar jullie in groten getale aanwezig waren. Samen genoten we van de schoonheid van de natuur en deden volop inspiratie op voor het maken van duurzame keuzes.

De recente verschuivingen in het politieke landschap zijn alleen maar aanleiding om ons verhaal nog duidelijker voor het voetlicht te brengen. Als NMG zijn we al vijftig jaar gewend tegen de stroom in te roeien. We blijven, samen met jullie, werken aan de energietransitie en het herstel van de biodiversiteit en laten ons niet afleiden door allerlei negatieve berichtgeving.

We zien in de Groninger maatschappij juist veel positieve energie. Dit jaar boekten we samen met jullie mooie resultaten rondom het vergroten van de biodiversiteit op zonneparken. En we prijzen ons gelukkig dat we betrokken zijn bij initiatieven om landbouw samen te laten gaan met een rijke natuur. Oudere boeren kennen nog de periode dat dat veel vanzelfsprekender was.

Oerboeren van het Westerkwartier

Onze collega Jasper Tiemens heeft samen met filmmaker Tom Tieman zeven hoogbejaarde gepensioneerde ‘oerboeren’ van tussen de 76 en 102 jaar geïnterviewd over de landbouw van weleer. Meebewegen met de natuur, in balans met het landschap, was lang dé manier om te overleven als boer. Wat kunnen de ‘oerboeren’ ons nog vertellen over die tijd?

Begin dit jaar vertoonden we Oerboeren van het Westerkwartier op talloze plekken in de provincie en gingen met bezoekers in gesprek over de landbouw van de toekomst. Vanaf nu is de film voor iedereen te zien. Misschien een mooi lokaal alternatief voor de traditionele kerstfilm?

Lokale kerstmaaltijd

Een andere mooie traditie met Kerstmis is natuurlijk de kerstmaaltijd. In Groningen zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om daarvoor lokale en duurzame keuzes te maken. Bekijk ze hier.

Voor nu wensen we je een fijne kerstperiode met je naasten. Tot in het nieuwe jaar!