Hielke en Lizeth bouwden een huis met thuisbatterij: ‘Als we gaan bouwen, dan gaan we ook helemaal neutraal!’

10 augustus 2024

Hielke en Lizeth bouwden een huis met thuisbatterij: ‘Als we gaan bouwen, dan gaan we ook helemaal neutraal!’

Lizeth  en Hielke voor hun huis

Hielke en Lizeth wonen in een nieuwgebouwde woning in Lageland, een buurtschap in de gemeente Midden-Groningen. Na jaren in het buitenland gewoond en gewerkt te hebben, kwam het stel in 2015 terug naar Groningen. Na een aantal tijdelijke woningen besloten ze hun eigen huis te bouwen. “We moesten van het gas af, en een warmtepomp en vloerverwarming waren vanaf het begin een vereiste,” zegt Hielke. De bouw startte in september 2021 en in februari 2022 trokken ze in. Dankzij zijn technische achtergrond kon Hielke actief meedenken over duurzame oplossingen, en sinds de oplevering heeft hij nog verdere maatregelen getroffen om zo energieneutraal mogelijk te leven.  

Isolatie en warmte

Hun nieuwe woning voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen, met uitstekende isolatie en ramen van de hoogste kwaliteit. Dit heeft geleid tot een energielabel van A+++, wat merkbaar is in het lage energieverbruik. “Het warmhouden van het huis kost bijna niets, maar het wordt wel snel warm in de zomer,” merkt Hielke op. Om oververhitting te voorkomen, schakelt hij de warmte-terugwininstallatie (WTW) uit en houdt hij de deuren gesloten, waardoor de binnentemperatuur rond de 24 à 25 graden blijft. Hun installatie kan ook koelen, maar niet zo effectief als een airconditioner. Hielke heeft overwogen om een grondboring te doen om aardwarmte te gebruiken, maar zag daar vanaf vanwege regelgeving die vereist dat de temperatuur van de grond constant blijft. “Je moet het zo energieneutraal mogelijk doen, en niet gedwongen worden om te koelen in de zomer door warmte terug te voeren in de grond,” benadrukt hij. 

Links: de warmtepomp. Op het dak: zonnepanelen

Een eigen batterij 

Een ander opvallend duurzaam aspect van hun woning is de batterij die ze hebben geïnstalleerd. “Ik ergerde me er aan dat de zonnepanelen er steeds uitknalden door netcongestie,” vertelt Hielke. “Toen ben ik serieus gaan kijken naar een batterij.” Sinds februari dit jaar maken ze gebruik van een systeem met een capaciteit van 20 kW. Hiermee spelen ze nu vooral in op de onbalans op de landelijke energiemarkt. Door lokale overspanning op het net slaan de zonnepanelen nu nog steeds wel eens af, maar de batterij heeft de situatie wel verbeterd. Als de salderingsregeling in 2027 wordt afgeschaft gaan Hielke en Lizeth ontdekken of het rendabel is om de batterij te gebruiken voor hun eigen energieverbruik. Ook kunnen ze hem inzetten om de netspanning te stabiliseren wanneer de zonnepanelen te veel energie produceren en er netcongestie in de straat is. De batterij komt ook van pas bij het opladen van hun elektrische Volkswagen-busje, wanneer er energieoverschot is vanuit de zonnepanelen of wanneer de energieprijzen negatief zijn.  

Voor de toekomst overwegen ze om hun PV-panelen om te zetten naar PVT-panelen, die zowel elektriciteit opwekken als warmte winnen. “Ik ken iemand die dat heeft, dus ik hou ik de gaten hoe het daar bevalt,” zegt Hielke. Hij wil echter niet de eerste zijn die nieuwe technologieën uitprobeert; hij ziet liever dat ze eerst goed worden getest. Hielke benadrukt het belang van grondig onderzoek en het vergelijken van adviezen. “Ik vraag altijd drie partijen en als er dan twee hetzelfde zeggen, dan heb ik de neiging te geloven dat dat goed is.”  

Foto links: de thuisbatterij. Foto rechts: de warmtepomp buiten

Een tuin vol leven  

Naast de technologische innovaties in hun huis, hebben Hielke en Lizeth ook veel aandacht besteed aan hun tuin. Die is speciaal ontworpen om een thuis te bieden aan insecten en vogels, wat goed aansluit bij Hielkes passie voor vogelkijken. “We hebben regelmatig bezoek van een specht, wat de logerende kleinkinderen heel leuk vinden, en de vijver zit vol torren, libellelarven, salamanders en kikkers” vertelt hij. In de muren van het huis zijn zes nestkasten verwerkt. “Er moesten contractureel twee nestkasten geplaatst worden, maar dat zijn drie nestkasten geworden met elk twee compartimenten,” legt Hielke uit. “We doen graag net een stapje meer, maar deze kasten passen ook beter bij de symmetrie van ons huis” lacht hij.  

Hielke en Lizeth hebben hun nieuwe huis gebouwd met hun aandacht voor duurzaamheid en liefde voor de natuur. Met een onderzoekende houding heeft Hielke zijn huis nog verder verduurzaamd, en blijft hij openstaan voor nieuwe innovaties.  Zijn advies: kijk om je heen om te zien hoe anderen verduurzamen en doe je eigen onderzoek om erachter te komen wat het beste bij jouw situatie past.  

 

Foto links: de tuin van Hielke en Lizeth is speciaal ontworpen voor vogels en insecten. Foto rechts: zes vogelkasten in de gevel

 

De Duurzame Huizenroute

Dit interview schreven we in opdracht van de gemeente Midden-Groningen voor de Duurzame Huizen Route.

Meer informatie en interviews vind je op onze projectpagina.

Bekijk de projectpagina

 

 

 

 

Tags: