Van gasindustrie naar gasvrij huis: Henk blijft innoveren

15 augustus 2024

Van gasindustrie naar gasvrij huis: Henk blijft innoveren

Bij de voordeur van Henk Slomp hangt een papiertje: “Pas op! Wespennest.” In de gevel huist namelijk een wespenkolonie. Maar Henk lijkt er niet door van slag. “Die wespen hebben ook een huis nodig,” vertelt hij, “dus ik laat ze gewoon zitten en gebruik de achterdeur.” 

Van gasindustrie naar duurzaam huis  

Henk Slomp woont sinds oktober 2002 samen met zijn vrouw in Zuidbroek. Het huis, dat ze kochten op basis van een schets, werd zorgvuldig gekozen en geoptimaliseerd met Henks technische kennis. Hij heeft een achtergrond in de gasindustrie en de techniek en paste zijn kennis toe om van zijn woning een duurzaam en toekomstbestendig thuis te maken. 

“In ons huis is geen gas meer te vinden.” vertelt hij trots. Het begon allemaal met het oorspronkelijke systeem dat gebruikmaakte van zonnecollectoren en een kleine gasketel. “Dat systeem was niet optimaal, dus besloot ik om het aan te passen.” De zonnecollectoren verving hij voor 20 zonnepanelen, waarvan hij de energie opslaat in zijn thuisaccu. “We hebben een lithium iron-accu, die veel langer meegaat dan de reguliere ion-accu’s.” Hoewel de zonnepanelen in een niet-optimale hoek op het oosten liggen, laadt de accu genoeg op om het huis de gehele dag van stroom te voorzien. Ook laadt Henk er zijn auto mee op.  

Links: het wespennest bij de voordeur. Rechts: Henk bij de omvormer van de zonnepanelen naar de thuisaccu

De kracht van de warmtepomp 

Een warmtepomp was een logische volgende stap. “Het is een geweldig systeem. Er zit een factor 4 in: je investeert 1 kW en krijgt 4 kW terug. Het is als een omgekeerde koelkast,” legt hij uit. Hoewel de oude radiatoren nog steeds werken, heeft hij ook vloerverwarming en speciale radiatoren met ingebouwde ventilatoren geïnstalleerd. “Veel mensen denken dat oude radiatoren niet meer werken met lage temperatuurverwarming, maar dat is onzin.” 

Toen Henk en zijn gezin hier in 2002 kwamen wonen, was de isolatie van het huis op het hoogste niveau van die tijd. Hoewel de normen inmiddels zijn veranderd, werkt het huis nog steeds uitstekend. “Onze warmtepomp voorziet ons van verwarming, koeling en warm water, en dat alles zonder extra kosten. We betalen 75 euro per maand voor energie, maar krijgen dat meestal terug aan het eind van het jaar.” 

Links: warmtepomp op het dak. Rechts: het sedumdak

Een stapje verder met innovaties 

Ook bijzonder aan dit huis is de noodstroomvoorziening. Henk heeft zijn systeem zo ingericht dat hij zijn accu en zonnepanelen kan blijven gebruiken wanneer de stroom uitvalt. “Als het net wegvalt, kan ik nog steeds koffiezetten en stofzuigen,” lacht hij. Zijn advies aan anderen? “Ga voor waar je het meeste effect mee behaalt. Een warmtepomp is een goede investering, maar zorg wel voor een back-up plan. Wij hebben bijvoorbeeld infraroodpanelen en een doorstromer geïnstalleerd om in geval van nood toch warm water te hebben.” De doorstromer verwarmt koud(er) water met elektriciteit terwijl het water door het apparaat heen stroomt. Zo kun je ook water verwarmen als de warmtepomp onverhoopt niet werkt.  

Links: de zonnepanelen op het dak. Rechts: de doorstromer

Groen en duurzaam leven 

Naast alle technische innovaties is Henk ook bezig met natuurbehoud. Het dak is voorzien van sedum, wat niet alleen mooi is, maar ook goed voor de biodiversiteit. “We moeten iets doen voor de natuur,” benadrukt hij. Voor zijn huis heeft hij een veldje omgetoverd tot een paradijs voor insecten, compleet met een zelfgemaakt insectenhotel. 

Daarnaast is Henk met zijn eigen bedrijf actief in het adviseren en helpen van mensen bij het verduurzamen van hun woningen. Of het nu gaat om zonnepanelen, warmtepompen of andere energiezuinige oplossingen, Henk staat klaar om zijn kennis te delen. Betrokken bij lokale coöperaties zoals Duurzaam Menterwolde en SunBrouck, zet hij zich in voor een groenere toekomst, zowel in zijn eigen huis als in zijn omgeving 

Biodiversiteit voor het huis van Henk

 

De Duurzame Huizenroute

Dit interview schreven we in opdracht van de gemeente Midden-Groningen voor de Duurzame Huizen Route.

Meer informatie en interviews vind je op onze projectpagina.

Bekijk de projectpagina

 

 

 

 

Tags:

Doe mee of bezoek de Open Dagen op 2 en 9 november!