Zorg voor de toekomst: Engbert en Sandra verduurzaamden een rijksmonument in Den Andel

10 oktober 2024

Zorg voor de toekomst: Engbert en Sandra verduurzaamden een rijksmonument in Den Andel

Sandra en Peter voor de zijkant van hun huis.

In Den Andel wonen Engbert en Sandra met hun kinderen en Sandra’s ouders. “Onze kinderen zijn hier geboren en opgegroeid, maar zijn inmiddels aan het uitvliegen” vertelt Engbert. “Sinds twee jaar wonen ook Sandra’s ouders bij ons, wat ons een extra dimensie van mantelzorg geeft.” Het huis is een rijksmonument en dateert uit 1913, maar het is Engbert en Sandra toch gelukt het te verduurzamen. Samen met zijn zakenpartner bouwde Engbert een tweede, volledig duurzaam huis op het erf. Dit jaar gaan Engbert en Sandra samen met Sandra‘s ouders in het nieuwe huis wonen, en wordt het monumentale pand verkocht.  

Een duurzaam rijksmonument

Toen Engbert en Sandra het huis kochten was het in redelijke staat, maar de isolatie was beperkt en het gasverbruik torenhoog. “We verbruikten destijds ongeveer 6000 kuub gas per jaar,” herinnert Engbert zich. De afgelopen twintig jaar is het huis stap voor stap verduurzaamd: “Nu gebruiken we nog maar 600 kuub!. De eerste stap was het vervangen van het verouderde dubbele glas voor nieuwer, beter isolerend glas. Engbert: Gelukkig zat er al dubbel glas in voordat het pand een rijksmonument werd, dus mochten we het vervangen. De halfronde ramen aan de voorkant van het huis zijn nog wel enkel glas, maar daar hebben we isolerende gordijnen achter gehangen. Iedere ruimte die ze opnieuw inrichten werd geïsoleerd, net als de vloeren en de zolder.

Links: het huis van Engbert en Sandra is een rijksmonument. Rechts: het huis zit vol met Art Nouveau decoratie

 

Duurzaam verwarmen

Vervolgens wilden Engbert en Saskia hun huis ook duurzaam verwarmen. “In 2021 hebben we al een ketel gekocht die was voorbereid op de komst van een warmtepomp en in april 2022 is de warmtepomp geïnstalleerd” vertelt Engbert. “We hebben 15 zonnepanelen op onze schuur, want die mag je niet op een monument leggen” legt hij uit. De zonnepanelen hebben in het verleden hun gehele elektriciteitsverbruik gedekt, maar met de komst van twee elektrische auto’s en de warmtepomp is hun verbruik wel gestegen. Een deel van de energie die het gezin gebruikt is afkomstig van het lokale zonnedak, waar dorpsbewoners lokaal opgewekte energie kunnen afnemen.  

Van één naar twee woningen

Schuin achter het huis van Engbert en Sandra staat een nieuwe, volledig duurzame woning. Engbert vertelt: ‘5 jaar geleden zei mijn businesspartner uit Amsterdam; ‘Ik wil daar ook wel wonen!’ We hebben de grond gesplitst en samen en huis gebouwd, met het idee dat als ze ooit vertrekken, ik en Sandra het huis wel willen overnemen. Ze hebben er een aantal jaren gewoond maar gaan nu toch weer maar richting de randstad verhuizen voor hun kinderen en kleinkinderen, dus nu is het onze beurt!’. Het huis is afkomstig van het Utrechtse bedrijf Sustainer.home en is gemaakt van Nederlands populierenhout. “Het is geïsoleerd met biobased materialen, heeft een warmtepomp en op het dak liggen 32 zonnepanelen” vult Engbert aan. ‘We gaan er nog een kleiner gebouw naast zetten waar Sandra en ik in gaan wonen. Sandra’s ouders kunnen dan in het grotere huis. Dat leek ons wel zo logisch: wij zijn immers veel minder thuis dan zij!”

De woning die Engbert samen met zijn zakenpartner bouwde en binnenkort, samen met zijn vrouw en schoonouders, gaat bewonen.

Aan de slag  

Het besef dat het anders moet leeft al heel lang bij Engbert. “Ik ben mijn hele leven al bezig met duurzaamheid, op alle fronten. Natuurlijk is het fijn als verduurzamen rendabel is, maar ik doe dit uit zingeving voor een betere wereld”. Zijn advies voor anderen: “Let goed op subsidies en regelingen. Wacht niet te lang, want er komt altijd wel nieuwe techniek aan, maar je moet gewoon beginnen. If it is to be, it’s up to me!”  

De Duurzame Huizenroute

Dit interview schreven we in opdracht van de gemeente Het Hogeland voor de Duurzame Huizen Route.

Meer informatie en interviews vind je op onze projectpagina.

Bekijk de projectpagina

 

 

 

 

Tags:

Doe mee of bezoek de Open Dagen op 2 en 9 november!