Het oude en het nieuwe in balans: Bram woont in een eeuwenoude boerderij

24 september 2024

Het oude en het nieuwe in balans: Bram woont in een eeuwenoude boerderij

Boven op de wierde Frytum staat een oude boerderij uit 1818. In 2020 is Bram hier met zijn gezin komen wonen. Hoewel het huis geen monument is, ademt het een rijke historie en zet Bram zich in om de boerderij toekomstbestendig te maken.  

Bram en dochter Hebe voor de boerderij

Bram, werkzaam in de erfgoedsector, vertelt: “Het is een hele oude boerderij op een hele oude plek. Al 2400 jaar wonen hier mensen op deze wierde. Dat vind ik een erg waardevol gegeven,” vertelt hij. “Toen we het huis kochten, was het al in grote mate verduurzaamd door de vorige eigenaren. Zij hebben echt goed werk verricht: het dak van het voorhuis is vernieuwd, er is geïsoleerd en er is dubbel glas geplaatst” Deze stevige basis stelt Bram in staat om zich te richten op het restaureren van het huis en het aanvullen met duurzame keuzes die generaties lang meegaan. 

Wonen in de schuur en lokale energie

De vorige eigenaren hebben de oorspronkelijke leefruimte van de boerderij geïsoleerd en uitgebreid. Wat deze boerderij ook bijzonder maakt, is de inpandige woonunit in de schuur. Waar deze ruimte ooit ontworpen is als kantoor, is het nu het huis van Brams schoonmoeder. “Deze ruimte is volledig duurzaam, met onder andere een warmte-terugwininstallatie,” legt Bram uit. 

De zonneboiler en 30 zonnepanelen op het dak voorzien de boerderij van warmte en energie “En we nemen ook lokale energie af via de energiecoöperatie in de buurt” vertelt Bram. Toch wil hij zich niet blindstaren op certificaten of subsidies. “Ik kijk kritisch naar wat we hier nodig hebben, en mijn streven is dat de dingen die ik aanpas, nog 100 jaar meegaan. Dat is hoe ik naar erfgoed kijk, en dat pas ik hier ook toe.” 

Links: de extra woning in de schuur. Rechts: in de schuur is goed te zien hoe de oorspronkelijke woonruimte is uitgebreid en geïsoleerd

Niet alles hoeft nieuw te zijn

Duurzaam leven betekent voor Bram meer dan alleen efficiënt met energie omgaan. Zo vertelt hij over de grote tuin rondom de boerderij. “De fruitbomen hangen deze zomer vol met fruit, en ik zou er voor kunnen kiezen alles te oogsten en me druk te maken over wat ik met dat fruit moet doen. Maar soms moet je ook vooral iets niet doen. Het resultaat? Grote groepen vlinders en insecten die op het gevallen fruit afkomen. Niets doen is soms ook heel duurzaam.” 

Vlinders in de pruimenboom

Bram ziet duurzaamheid ook in het behoud en herstel van het huis zelf. Zo heeft hij een oude gang gerestaureerd en laten beschilderen door een kunstenaar. Een oude kleine zijkamer wordt nu gerestaureerd door de plaatselijke timmerman en versierd met houten ornamenten gemaakt door een houtsnijdster uit Friesland. “Dit is waar duurzaamheid om gaat: investeren in echte kwaliteit die de komende 100 jaar ook nog mooi en functioneel blijft.”

Links: de geschilderde gang. Rechts: het houtsnijwerk

Een plek om te delen

Bram vertelt over de bewoners van zijn huis: “We wonen hier met meerdere generaties en veel mensen. Maar er wonen hier ook uilen, marters, muizen, zwaluwen en vlinders. Die gun ik ook hun plek. Het hoeft van mij niet allemaal helemaal dicht en nieuw.” Voor Bram is het delen van zijn woonplek met de natuur een vanzelfsprekendheid. Terwijl de woonruimtes goed geïsoleerd zijn, mag de rest van de boerderij gedeeld worden met al het andere leven dat zich hier aandient.” 

Toekomstplannen en visie

Hoewel het huis al behoorlijk verduurzaamd is, zijn er nog plannen voor de toekomst. “Er ligt nog asbest op het dak van de schuur, dat moet er ooit af. Ik vind het belangrijk dat het hier veilig is,” zegt Bram. Hij wil het huis graag in een betere staat achterlaten dan hij het aantrof. Daarnaast overweegt hij in de toekomst een slimme laadpaal te plaatsen, voor zijn elektrische auto.

Voor Bram draait duurzaam leven niet om rendement. “Duurzaamheid en kwaliteit gaat niet om geld, maar of je je prioriteiten en waarden in de praktijk durft te brengen. Ik zie dit huis als een monument waar ik verder aan mag bouwen, vaak laat ik me inspireren door hoe het vroeger werd gedaan, maar ik maak ook gebruik van innovatieve oplossingen.” 

 

De Duurzame Huizenroute

Dit interview schreven we in opdracht van de gemeente Westerkwartier voor de Duurzame Huizen Route.

Meer informatie en interviews vind je op onze projectpagina.

Bekijk de projectpagina

 

 

 

Tags:

Doe mee of bezoek de Open Dagen op 2 en 9 november!