NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
Nacht van de Nacht

Nacht van de Nacht

Het verzetten van de klok is niet het enige dat Nederland bezighoudt tijdens de langste nacht van het jaar. Duizenden mensen nemen dan deel aan een van de vele nachtelijke activiteiten, georganiseerd tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 27 oktober.

Met de Nacht van de Nacht vragen de natuur- en milieufederaties aandacht voor het donker. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om te genieten van de schoonheid van een donkere nacht. Meer informatie en activiteiten in Groningen vindt u op www.nachtvandenacht.nl.

Logo twitter @nachtvandenacht

Logo facebook Nacht van de Nacht


Waarom een Nacht van de Nacht?
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild aan inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken stoorlicht dat niet op wegen of straten valt, maar omhoog straalt. Belangrijke bronnen van lichthinder zijn de glastuinbouw, sportvelden, sierverlichting, skybeamers en reclameverlichting.

Niet alleen mensen hebben last van te veel licht. Ook voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven. Duisternis is net als stilte en ruimte een landschappelijke oerkwaliteit. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten.

Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder, organiseren de Natuur- en Milieufederaties jaarlijks de Nacht van de Nacht.

Organiseer een duisternisactiviteit
Elk jaar doen verschillende organisaties mee aan de Nacht van de Nacht. Zij nemen donkerminnend Groningen mee op een nachtelijke wandeltocht, gaan met hen het water op in een fluisterbootje, of laten zien hoe je met behulp van een beetje licht prachtige foto’s kunt maken.

We hopen dat ook uw organisatie (weer) meedoet door het organiseren van een activiteit. Neem contact met ons op om te horen wat we voor u kunnen betekenen.

Het Succes van de Nacht van de Nacht
De Nacht van de Nacht is een ‘gevestigd’ evenement geworden en lichtvervuiling staat op de agenda van steeds meer gemeenten, bedrijven en beleidsmakers. Ook kent de Nacht van de Nacht elk jaar weer meer deelnemers. Vorig jaar deden in Groningen ruim 1000 mensen mee aan een van de 21 donkerteactiviteiten. Daarnaast steunen elk jaar veel gemeenten en bedrijven de Nacht door hun verlichting te doven.

Contactpersoon: Akkeliene Postema

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF