NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu

Het Eems-Dollard systeem

De Eems is een rivier die stroomt door het noordwesten van Duitsland en loopt door de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen (Eemsland). Hij ontspringt in de Senne, bij het Teutoburger Woud in Duitsland, nabij Bielefeld. Hij mondt via de Dollard en de Waddenzee uit in de Noordzee. In de Waddenzee, bij het Duitse eiland Borkum splitst de Eems in Westereems (tussen Rottumeroog en Borkum) en Oostereems (tussen Borkum en Juist) en stroomt uiteindelijk vrij de Noordzee in.

De Eems trekt zich niets aan van landsgrenzen. De eems-dollard google 1Eems en de Dollard zijn een ecologisch systeem, over de landsgrenzen heen onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De Ondereems wordt beïnvloed door de getijden tot aan het getijdeweer in Herbrum. Tussen Herbrum en de Noordzee wordt de Eems ook gebruikt als scheepsvaarweg.


Scheepvaart
Over de Eems wordt al sinds jaar en dag gevaren. Schepen zijn steeds groter geworden en dus moest ook de vaargeul door de Eems steeds dieper worden. Regelmatig moet de vaargeul uitgebaggerd worden om de diepte in stand te houden.

Ook is de Eems steeds rechter gemaakt, zodat schepen een kortere route konden varen. Door deze maatregelen stroomt het water bij vloed nu veel sneller de Eems in. De hoge stroomsnelheid zorgt ervoor dat het slib in het water niet bezinkt, maar met eb en vloed mee blijft bewegen. Dijken dragen ook bij aan het probleem: de Eems is smal geworden en er zijn geen brede uiterwaarden of kwelders waar het water bijna stilstaat en het slib kan bezinken.

De grote hoeveelheden slib veroorzaken problemen in de Ondereems, maar ook in de Dollart. Hier is te zien dat gebieden in een rap tempo dichtslibben.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF