NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu

Programma Lokale Energietransitie

Nog onder de Dialoogtafel heeft de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) in samenspraak met andere partijen geschreven aan het programma Lokale Energietransitie. Dit programma is uiteindelijk overgenomen door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en het trekkerschap is komen te liggen bij de Provincie Groningen. Het programma is in juni 2016 goedgekeurd door de NCG en zal lopen van 2016 tot en met 2019.

Het programma Lokale Energietransitie wordt uitgevoerd door de NMG, GrEK, Grunneger Power en de Provincie Groningen. Doel is een dekkend netwerk van lokale energiecollectieven in het aardbevingsgebied en collectieven naar een niveau te krijgen waarin ze daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan het zelfvoorzienend krijgen van de inwoners in het gebied wat betreft hun energieverbruik.

Rol van de NMG is het onafhankelijk adviseren van beginnende initiatieven over het opstarten van een collectief energieproject. Dit doen wij vanuit ons Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts, dat we al sinds 2013 runnen samen met de vereniging Groninger Dorpen. Wij denken mee met initiatiefnemers over hoe ze het project kunnen organiseren, of ze een postcoderoosproject of beter een SDE-project kunnen starten, welke financiële middelen beschikbaar zijn, we brengen ze in contact met andere initiatiefnemers, en nog veel meer.

Daarnaast voeren wij de startsubsidie Lokale Energie uit. Collectieven kunnen tot maximaal €10.000,- aanvragen voor het opstarten van een lokaal energieproject. Meer informatie over het Servicepunt staat op www.servicepuntLEV.nl.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF