Lokale Duurzame Initiatieven

Lokale Duurzame Initiatieven

Steeds meer inwonersgroepen nemen het heft in eigen hand en gaan samen lokaal aan de slag. Met circulariteit, met energie, met groen. Het enthousiasme is groot en de ambities zijn hoog. Met meer dan 70 initiatieven en een veelvoud aan projecten en deelnemers, zijn de lokale initiatieven in Groningen goed op weg. Deze duurzame initiatieven krijgen een gezicht door te vertellen wat ze doen. Zij inspireren bewoners om zich ook aan te sluiten bij een duurzaam buurtinitiatief. Samen verduurzamen is leuk en dat mag gezien worden. Dit is de gedachte achter de campagne Lokale Duurzame Initiatieven die we samen met onze partners Groninger Dorpen, Groninger Energiekoepel en Grunneger Power uitvoeren. Samen helpen we de duurzame buurtinitiatieven om hun ideeën te laten groeien.  

Duurzame buurtinitiatieven en lokale energiecoöperaties timmeren hard aan de weg. Er gebeurt ontzettend veel op het gebied van lokaal energie opwekken en vergroenen. Buurtbewoners weten alleen vaak nog niet goed waar ze moeten zijn of hoe ze mee kunnen doen. Bij de buurtinitiatieven zit daarnaast enorm veel energie. Toch missen zij soms de kennis, het netwerk of bijvoorbeeld de vrijwilligers om écht te bereiken wat ze willen.

Tags:

Ellen Beck van Duurzaam Oosterpark in Groningen vertelt hoe leuk en hoe makkelijk het eigenlijk is om samen aan de slag te gaan om de wijk te vergroenen en te verduurzamen. Ze legt uit hoe ze samen met de buurt klein begon door zwerfafval te verzamelen en hoe ze nu heel veel voor elkaar krijgen omdat ze veel meer leden hebben. Groot dromen, klein beginnen!

In verschillende gemeenten organiseren we regiotours waarbij de verschillende duurzame initiatieven elkaar beter leren kennen maar ook ervaringen kunnen uitwisselen. Daarnaast zoeken we elkaar ook op om samen aan concrete, duurzame uitdagingen te werken tijdens regiotours. Zo heeft Ellen ons rond geleid in de Oosterpark wijk waarbij ze vertelde over inspirerende projecten die ze daar aan het doen zijn. Daarnaast hebben we de verschillende netwerken van de initiatieven in de gemeente Groningen verzameld en hier gezamenlijk een netwerkkaart van gemaakt.

Tags:

In Kantens, Rottum en Stitswerd willen ze bijvoorbeeld graag energieneutraal worden. En pionieren vraagt soms uitnodigingsvermogen, je hebt de wind niet altijd in de rug. Eric en John van Energie Initiatief Kantens vertellen dat pionieren niet altijd vlekkeloos verloopt, maar dat juist op dat soort momenten doorzetten belangrijk is om zo mooie dingen toch voor elkaar te krijgen. Kan het niet linksom dan misschien wel rechtsom.

Door kennis met elkaar te delen, is het veel makkelijker om meer impact te maken. In het project bieden we daarom de buurtinitiatieven workshops aan, zoals het maken van video’s met je smartphone. Van een aantal initiatieven maakten we een film over de mooie resultaten die al op hun naam staan. Zo inspireren we jou en je buren om óók in actie te komen om samen de buurt te vergroenen en te verduurzamen!

Tags:

Alle verandering begint met mensen die voor de troepen uit durven te lopen. Duurzaam Menterwolde begon al in 2012 met pionieren op het gebied van duurzame energie. Zij zagen dat het anders kon en wilden hun eigen duurzame energie opwekken. Hun recept voor succes? Erop vertrouwen dat het goed komt, en onderweg ook blijven lachen met elkaar omdat het samen echt veel leuker en makkelijker is dan alleen.

 

Deze campagne doen we samen met onze partners Groninger Energiekoepel, Grunneger Power en Stichting Groninger Dorpen.

De campagne Lokale Duurzame Initiatieven is een project dat mede gefinancierd wordt uit het Programma EnergieParticipatie (PEP).

Tags: