Wil jij bijen en boeren redden? Teken de petitie

12 mei 2021

Wil jij bijen en boeren redden? Teken de petitie

Wist je dat wereldwijd twee derde van onze dagelijkse groenten en fruit afhankelijk is van de bestuiving door bijen en andere insecten? En wist je dat het gebruik van pesticiden een groot gevaar vormt voor zowel bijen als mensen? Velt (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren) is een van de negentig organisaties die het Europees burgerinitiatief Red Bijen en Boeren bij de Europese Commissie op de agenda wil zetten. De Natuur en Milieufederaties staan achter dit initiatief en steunen de petitie.

Het doel van de petitie
Als het aan Velt ligt, is in 2035 het gebruik van synthetische pesticiden verleden tijd. De vereniging wil boeren ondersteunen om een landbouw te realiseren waarin geen pesticiden gebruikt worden. Op die manier kan de natuur herstellen en worden bijen gered. Het doel is een bijvriendelijke en gezonde landbouw met het oog op biodiversiteit.

De wens moet in heel Europa gehoord worden. Met dit Europees burgerinitiatief roept Velt de Europese Commissie op om wetsvoorstellen in te dienen die gaan over het verbieden van synthetische pesticiden, herstellen van de biodiversiteit en het steunen van boeren in de omschakeling.

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal
‘In Nederland zijn er 19.500 handtekeningen nodig. Op dit moment is bijna 80% van het beoogde aantal handtekeningen binnen’, meldt Pieter Maes van Velt. ‘Daarmee is Nederland op weg om het zevende Europese land te worden dat het beoogde aantal handtekeningen haalt.’

Op 30 juni 2021 moeten in Europa gezamenlijk één miljoen handtekeningen verzameld zijn. Dan moeten de Europese Commissie en het Europees Parlement onderzoeken of en hoe ze de doelen uit de petitie in wetgeving kunnen omzetten.

Dit kunnen wij met de petitie betekenen voor bijen en boeren:

  • Het gebruik van synthetische pesticiden tegengaan
  • Boeren ondersteunen naar een landbouw zonder pesticiden
  • Biodiversiteit herstellen en zo bijen en onze natuur redden

Teken hier de petitie

Tags:
Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr