Wil jij bijen en boeren redden? Teken de petitie

3 september 2021

Wil jij bijen en boeren redden? Teken de petitie

Wist je dat wereldwijd twee derde van onze dagelijkse groenten en fruit afhankelijk is van de bestuiving door bijen en andere insecten? En wist je dat het gebruik van pesticiden een groot gevaar vormt voor zowel bijen als mensen? Velt (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren) is een van de negentig organisaties die het Europees burgerinitiatief Red Bijen en Boeren bij de Europese Commissie op de agenda wil zetten. De Natuur en Milieufederaties staan achter dit initiatief en steunen de petitie.

Het doel van de petitie
Als het aan Velt ligt, is in 2035 het gebruik van synthetische pesticiden verleden tijd. De vereniging wil boeren ondersteunen om een landbouw te realiseren waarin geen pesticiden gebruikt worden. Op die manier kan de natuur herstellen en worden bijen gered. Het doel is een bijvriendelijke en gezonde landbouw met het oog op biodiversiteit.

De wens moet in heel Europa gehoord worden. Met dit Europees burgerinitiatief roept Velt de Europese Commissie op om wetsvoorstellen in te dienen die gaan over het verbieden van synthetische pesticiden, herstellen van de biodiversiteit en het steunen van boeren in de omschakeling.

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal
De deadline voor het ondertekenen van het burgerinitiatief is verlengd tot 30 september. We staan nu op ruim 750.000 handtekeningen uit heel Europa en bereiden in alle EU landen de eindsprint voor op weg naar de beoogde 1 miljoen.  Dan moeten de Europese Commissie en het Europees Parlement onderzoeken of en hoe ze de doelen uit de petitie in wetgeving kunnen omzetten. De meeste burgerinitiatieven halen in deze laatste fase het grootste aantal handtekeningen.

Het is nu extra belangrijk om het initiatief tot een succes te maken:
* omdat het keihard nodig is om de biodiversiteit te herstellen
* omdat al zo veel mensen hebben getekend
* omdat verlenging van de toelating van glyfosaat met weer 15 jaar dreigt

Dit kunnen wij met de petitie betekenen voor bijen en boeren:

  • Het gebruik van synthetische pesticiden tegengaan
  • Boeren ondersteunen naar een landbouw zonder pesticiden
  • Biodiversiteit herstellen en zo bijen en onze natuur redden

Teken hier de petitie

Tags:
Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr