Wijkklimaatambassadeurs voor groene Groninger buurten

19 september 2022

Wijkklimaatambassadeurs voor groene Groninger buurten

Roos Oosten, bewonersparticipant van Lefier, wijkklimaatambassadeur Daniele Toffoletto van de Korrewegwijk en wethouder Mirjam Wijnja maken bewoners blij met een regenton. Kijk op www.duurzaamgroningen.nl voor ideeën en inspiratie om de eigen omgeving klimaatbestendig te maken. Foto: Bert Lanting 

Met de verloting van regentonnen in de Korrewegwijk gaf wethouder Groen & Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja zaterdag 17 september het officiële startsein van de wijkklimaatambassadeurs. In de wijken Hoogkerk, Vinkhuizen, Korrewegwijk, Oosterpoort/De Meeuwen, Helpman, Noorderplantsoenbuurt en De Hoogte zijn sinds kort wijkklimaatambassadeurs actief. Uit de hittestresstest blijkt dat deze wijken kwetsbaar zijn voor hitte en/of wateroverlast.

Wethouder Wijnja: ‘Dat het klimaat aan het veranderen is, merken we allemaal. Het wordt warmer, droger en er vallen meer buien met veel neerslag in korte tijd. Kortom, het weer wordt extremer. Groningen werkt hard aan het klimaatbestendig maken van de gemeente, oftewel klimaatadaptatie. Dit is belangrijk om de effecten van klimaatverandering, zoals hitte en overlast door water, tegen te gaan. Onze ambitie is om in 2050 klimaatbestendig te zijn. Dit kan de gemeente niet alleen bereiken. Daarom zijn we erg blij met de inzet van de wijkklimaatambassadeurs.’

Samen aan de slag
De wijkklimaatambassadeurs zijn bewoners die zich vrijwillig inzetten voor het vergroenen en klimaatbestendig maken van hun eigen buurt. De wijkklimaatambassadeurs gaan samen met andere organisaties en wijk- of straatbewoners aan de slag met klimaatadaptieve activiteiten in hun eigen buurt. Dat zijn maatregelen zoals bijvoorbeeld het vergroenen van voortuinen en versteende gebieden in de wijk. Een belangrijke rol van de wijkklimaatambassadeurs is ook het vergroten van de bewustwording over klimaatadaptatie in de wijken.
De wijkklimaatambassadeurs worden ondersteund door de Natuur en Milieufederatie Groningen en de gemeente.

Regentonnen
Afgelopen zaterdag was de officiële start met een actiedag in de Korrewegwijk. Tien inwoners van de Petrus Hendrikszstraat krijgen hier kosteloos een regenton aangelegd in de tuin door woningcorporatie Lefier. Een actie vanuit wijkklimaatambassadeur Daniele Toffoletto van de Korrewegwijk in samenwerking met Lefier. Door een regenton te gebruiken in de tuin, stroomt schoon regenwater niet in het riool maar kan het hergebruikt worden. Om de planten water te geven of de ramen kalkvrij mee te wassen.

bron: persbericht gemeente Groningen 19 september

Tags:
Profiel Martijn van der Glas

Martijn van der Glas

Projectleider Klimaat en Energie werkdagen: ma, di, wo, do