Twee bijeenkomsten over agroforestry in Groningen op woensdag 5 juni

Twee bijeenkomsten over agroforestry in Groningen

14 mei 2024

De afgelopen jaren is de interesse voor bomenlandbouw, beter bekend als agroforestry, sterk gestegen: Nederlandse boeren hebben al meer dan 1000 hectare aangeplant, vooral onder de rivieren. Ook in Noord-Nederland groeit de belangstelling, al staan we nog aan het prille begin.  Nu er steeds meer praktijkervaring beschikbaar is om van te leren en er steeds meer mogelijkheden zijn voor financiële ondersteuning, lijkt het ons een uitstekend moment om jou laagdrempelig te informeren over de kansen voor agroforestry op het boerenbedrijf.  

Op woensdag 5 juni organiseren de Natuur en Milieufederatie Groningen, de Friese Milieufederatie, het Louis Bolk Instituut en Wageningen Universiteit (WUR) daarom twee bijeenkomsten in de provincie Groningen.

  • Een bijeenkomst in Tolbert van 10.00 – 12.30 uur
  • Een bijeenkomst en een excursie in Onstwedde van 15.00 – 18.00 uur

Lees hieronder de informatie over de bijeenkomsten en meld je aan!

 

 

Bijeenkomst ‘Agroforestry en de melkveehouderij’ in Tolbert | woensdag 5 juni van 10.00 – 12.30 uur

Zijn de diverse Groningse landschappen geschikt voor agroforestry? Wat doen bomen en struiken op je bedrijf voor de bodem, voor je dieren en de melkproductie? Is agroforestry goed in de bestaande melkveehouderij en de bedrijfsvoering in te passen?

Op woensdag 5 juni organiseren de Natuur en Milieufederatie Groningen, de Friese Milieufederatie, het Louis Bolk Instituut en Wageningen Universiteit (WUR) een laagdrempelige informatiebijeenkomst in de Postwagen in Tolbert.

Sprekers:

  • Praktijkonderzoeker Evert Prins, Louis Bolk Instituut
  • Onderzoeker Heleen van Kernebeek, Wageningen University & Research

We informeren je over de fysieke vormen van agroforestry. Evert Prins informeert je over het brede palet van voordelen en uitdagingen en de kansen voor ondersteuning. Heleen van Kernebeek inspireert met diverse voorbeelden van agroforestry voor de melkveehouderij.

Het programma duurt van 10.00 uur tot ongeveer 12.30 uur. We beginnen met een kop koffie en introductie, dan volgen de twee presentaties met uitgebreid de kans voor vragen en interactie.

meld je aan!

Praktische informatie
Wanneer: woensdag 5 juni 2024, van 10.00 – 12.30 uur
Waar: De Postwagen, Hoofdstraat 53 in Tolbert 

Bijeenkomst en Excursie ‘Agroforestry op het boerenbedrijf’ in Onstwedde | woensdag 5 juni van 15.00 – 18.00 uur

Zijn de diverse Groningse landschappen geschikt voor agroforestry? Past agroforestry in jouw bedrijfsvoering? Is de wet- en regelgeving er klaar voor? Ben je nieuwsgierig hoe een werkend agroforestry systeem eruit ziet?

We nodigen je van harte uit dit te ontdekken tijdens de laagdrempelige informatiebijeenkomst en excursie bij Artphy en het Wessingboerbos in Onstwedde.

Programma 
Het programma duurt van 15.00 uur tot ongeveer 18:00 uur. We beginnen met een kop koffie en introductie. Evert Prins informeert je over welke manieren er zijn om agroforestry te combineren met verschillende landbouwsystemen, het brede palet van voordelen en uitdagingen en de kansen voor ondersteuning, met uitgebreid de kans voor vragen en interactie.

Hierna lopen we naar het Wessingboerbos. Zussen Rianne en Marijke Luring hebben hier drie landbouwsystemen aangeplant, met ook een deel agroforestry. Rianne Luring staat ons enthousiast te woord. Daarna kunnen we napraten onder het genot van een borrel.

meld je aan!

Praktische informatie
Wanneer: woensdag 5 juni 2024, van 15.00 – 18.00 uur
Waar: Kunstruimte Artphy, Kempkebosweg 2 in Onstwedde

 

 

Deze bijeenkomst is mede mogeljk gemaakt door Kennis-praktijk programma Boeren met bomen en struiken, PPS Agroforestry voor klimaatpositieve zuivel en biodiversiteit en de provincie Groningen

 

Tags:

Meer informatie? Neem dan contact op met Jasper Tiemens

Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr