Training Energieboswachter start 10 april

8 februari 2024

Training Energieboswachter start 10 april

Na een succesvolle eerste editie in 2023 starten we in april weer met een training tot Energieboswachter. Deze training biedt een unieke kans voor enthousiaste, betrokken inwoners van de provincie Groningen die zich willen inzetten voor een natuurinclusieve energietransitie in Nederland. Zij spelen met hun kennis en netwerk een grote rol bij nieuwe én bestaande natuurinclusieve wind- en zonneparken in Nederland.

Energieboswachters moeten ervoor zorgen dat grote energieprojecten niet alleen duurzame energie opwekken maar ook meerwaarde hebben voor de natuur en biodiversiteit, met zorg voor het landschap. In totaal hoopt de NMG dit jaar 25 kandidaten op te leiden.

‘De aarde warmt in rap tempo op en dit vraagt om een ingrijpende energietransitie’ aldus Jan-Willem Lobeek, directeur-bestuurder van de NMG. ‘Maar deze transitie moeten we wel met zorg doen, dus met aandacht voor natuur, biodiversiteit en het landschap.’ De toekomstige Energieboswachters moeten ervoor zorgen dat grote zon- en windparken een bijdrage leveren aan een groener Groningen.

Over de training
In twee maanden tijd leren de Energieboswachters zon- en windprojecten te beoordelen op de effecten voor natuur en biodiversiteit. Hiermee krijgen ze handvatten om locaties voor zon- en windparken te beoordelen en bestemmingsplannen te interpreteren. Deze cursus is bedoeld voor energiecoöperaties, lokale burgerinitiatieven, verenigingen voor dorpsbelangen en iedereen die actief is in een lokale natuur- of milieuorganisatie in Groningen. Na de training zijn de Energieboswachters in staat om mee te praten over de ontwikkeling van zonneparken door projectontwikkelaars en gemeenten.

De training kent zes kennisbijeenkomsten in de avond plus een slotbijeenkomst en loopt van 10 april tot 5 juni.

In de rest van Nederland wordt dezelfde training ook gegeven. Samen vormen deze Energieboswachters een community met leden die kennis uitwisselen.

Praktische informatie
Deelname kost €49,- en er is plek voor 25 deelnemers, op volgorde van aanmelding tot uiterlijk 1 april.

Meer informatie en aanmelden

Tags:

Meer informatie? Neem dan contact op met Martijn van der Glas

Profiel Martijn van der Glas

Martijn van der Glas

Projectleider Klimaat en Energie werkdagen: ma, di, wo, do