Toolkit Voedselbossen te leen

19 december 2019

Toolkit Voedselbossen te leen

foto Ronald Kaatee

In 2019  is door de Noord-Nederlandse ‘Werkplaats Voedselbossen’ een ‘Toolkit Voedselbossen’ ontwikkeld. Een groep van ruim 30 voedselbos-enthousiastelingen uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe heeft in enkele werksessies de belangrijkste kruiden, struiken en bomen van een voedselbos beschreven. Vervolgens hebben illustrator Saskia van der Post en grafisch ontwerper Jochem Koopman uit Groningen er een ambachtelijk pareltje van gemaakt: 58 hand-getekende kaarten in een stevige houten doos.

foto Saskia van der Post

De verschillende afmetingen van de kaarten symboliseren de verschillende lagen van een voedselbos. Per plant zijn de belangrijkste kenmerken opgenomen. Voor uitvoeriger informatie over de specifieke eisen en gebruiksmogelijkheden van een soort is verder onderzoek wenselijk. Natuurlijk is deze Toolkit niet volledig. Het aanbod aan voedselbosplanten is –  gelukkig, – heel groot. De daadwerkelijke plantenkeuze is afhankelijk van de standplaats, de grootte, het verdienmodel of gebruik van het beoogde voedselbos en natuurlijk ook van persoonlijke voorkeuren.

De Toolkit geeft een prachtige indruk van de gelaagdheid van een volwassen voedselbos en van de diversiteit en gebruiksmogelijkheden van voedselbosplanten, die voor een groot deel eetbaar zijn. Sommige hebben ook andere functies, zoals mineralenbinding, windbeschutting of voedsel voor dieren.

Wil je zelf of met een groep  een voedselbos plannen? Of wil je anderen laten zien wat een voedselbos eigenlijk is? Dan kun je vanaf januari de Toolkit gratis bij de Natuur en Milieufederaties van Groningen, Friesland en Drenthe lenen. Zodat onze dromen van bossen vol eetbare bomen en planten samen met een rijk dierenleven werkelijkheid worden!

Ben je geïnteresseerd in het lenen van de Toolkit en woon je in de provincie Groningen? Mail dan naar info@nmfgroningen.nl.
De uitleenvoorwaarden vind je hier.

Op dit moment is de toolkit gereserveerd van:

  • 26-2-2020 t/m 28-2-2020
  • 16-9-2020 t/m 24-9-2020
foto Saskia van de Post

 

Tags: