Ter afsluiting van ons jubileumjaar kijken we vooruit: hoe ziet een duurzame toekomst eruit? Wat is er nodig om economische groei en natuur in balans te brengen?
23 september 2024
In verband met de capaciteit van de zaal, is het maximaal aantal aanmeldingen voor het symposium bereikt. Vul onderstaand formulier in, als je een plek wilt op de wachtlijst. We laten je uiterlijk vrijdag 18 oktober, maar indien mogelijk eerder, weten als er een plek vrij is gekomen.
Iedereen houdt van groei: een hoger inkomen, meer welvaart, meer geluk. Onze maatschappij is dan ook gefocust op economische groei. Maar al in de jaren zeventig waarschuwde de Club van Rome voor de grenzen aan die groei. De impact van de mens op de aarde is te groot, met mogelijk desastreuze gevolgen. Nu, vijftig jaar later, is er veel verbeterd. Het milieu is schoner en duurzaamheid is mainstream geworden. Maar de waarschuwingen van de Club van Rome zijn nog steeds actueel. Ondanks vooruitgang hebben we te maken met klimaatverandering, de stikstofcrisis, waterproblemen, krimpende natuur en schaarse grondstoffen.
Programma
13.00 uur
Inloop
13.30 uur
Welkom en introductie door Jan-Willem Lobeek, directeur-bestuurder NMG
13.45 uur
Diederik Samsom, architect van de Europese Green Deal
14.15 uur
Jessica den Outer, Rechten van de Natuur
14.45 uur
Intermezzo door theatergroep Improsa
14.50 uur
Pauze
15.10 uur
Rienk Kuiper, Planbureau voor de Leefomgeving
15.40 uur
Paneldiscussie o.l.v. Meriam Tuinhof (NMG) met Cas König (Groningen Seaports), Aleid Brouwer (RUG) en Jan-Willem Lobeek
16.10 uur
Terugkoppeling met de sprekers door Meriam Tuinhof
16.20 uur
Theatrale samenvatting door Improsa en afsluiting
16.30 uur
Napraten met een hapje en een drankje
17.30 uur
Einde
Sprekers
Diederik Samsom, voormalig milieuactivist en leider van de PvdA en architect van de Europese Green Deal. Gedurende zijn hele carrière is Diederik Samsom toegewijd gebleven aan het aanpakken van de klimaatverandering en het bevorderen van duurzame ontwikkeling. Hij hielp bij het tot stand komen van het Nederlandse Klimaatakkoord en als rechterhand van Eurocommissaris Frans Timmermans was hij de architect van de Europese Green Deal. Zijn ambtstermijn als leider van de Partij van de Arbeid en zijn betrokkenheid bij het vormgeven van beleid op zowel nationaal als Europees niveau bieden waardevolle inzichten in de werking van de overheid en het politieke landschap.
In zijn bijdrage zet Diederik Samsom zijn visie uiteen op een duurzame toekomst en gaat hij in op de centrale vraag van ons symposium: wat is er nodig om economische groei en natuur in balans te brengen?
Jessica den Outer heeft een achtergrond in milieurecht en is sinds 2017 betrokken bij de internationale beweging voor Rechten van de Natuur. Jessica den Outer schreef mee aan internationale rapporten van de Verenigde Naties over dit onderwerp. In Nederland pleit zij voor erkenning van rechten voor de natuur en is zij een van de initiatiefnemers achter de petitie Maas in de Wet. In 2023 verscheen haar veelgeprezen boek ‘Rechten voor de Natuur’ (Lemniscaat). In maart 2024 lanceerde zij de ‘Stichting Rechten van de Natuur’. Voor haar inzet voor natuur behaalde zij meerdere prijzen.
Jessica den Outer wil inspireren om anders te kijken naar natuur. Recht speelt daar een belangrijke rol in. Normen en waarden in de wet moeten meegaan met de tijd. Het is haar missie om mensen op een toegankelijke en inspirerende manier kennis te laten maken met de snelst groeiende juridische beweging van de 21e eeuw: Rechten voor de Natuur.
Rienk Kuiper werkt bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Rienk Kuiper is projectleider van projecten op het raakvlak van onderzoek en nationaal leefomgevingsbeleid, zoals de Monitor Nationale Omgevingsvisie, de evaluatie van Nationale Omgevingsvisie, en de Ruimtelijke Verkenningen/ Nederland Later. Dit laatste project leverde als eerste stap het rapport ‘Grote opgaven in een beperkte ruimte’ op. Als tweede stap verscheen het rapport ‘Ruimtelijke Verkenningen 2023’. Dit rapport schetst vier scenario’s voor het Nederland van 2050.
Op basis van dit rapport en de actualiteit geeft Rienk Kuiper zijn visie op de ruimtelijke inrichting van Nederland en Groningen, in relatie tot de balans tussen economie en natuur.
Paneldiscussie
Onder leiding van Meriam Tuinhof (NMG) gaan Cas König (directeur Groningen Seaports), Aleid Brouwer (bijzonder hoogleraar Brede Welvaart en Kansen(on)gelijkheid RUG en senior onderzoeker CMO STAMM) en Jan-Willem Lobeek in op de bijdragen van de sprekers. Hoe ziet een duurzame toekomst voor Groningen eruit? Welke keuzes moeten we maken om tot een balans te komen tussen economie en natuur?