Ruim 71% van bedrijven houdt lichten onnodig aan in de nacht

28 september 2021

Onnodig veel lichtvervuiling en energieverspilling bij bedrijven:

Ruim 71% van bedrijven houdt lichten onnodig aan in de nacht

De Natuur en Milieufederaties (NMF’s) hebben in het kader van de NachtvandeNacht campagne afgelopen weken 1.588 bedrijven gefotografeerd in de nacht. De foto’s werden ad random gemaakt in verschillende gemeenten in alle provincies. Maar liefst 71% van de bedrijven had onnodige verlichting branden, 1% minder dan vorig jaar. 30% van de bedrijven heeft onnodige binnenverlichting aan, vorig jaar was dat 34%. 23% heeft nog steeds onnodige buitenverlichting aan (vorig jaar 24%) En 18% van de bedrijven had zowel binnen als buiten de verlichting branden. Bedrijven verspillen met onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu (stroomverbruik van 150.000 huishoudens)*. En er is een simpele oplossing: door sensors aan te brengen wordt verlichting automatisch gedoofd en springt het aan bij onraad.

Groningen
In de provincie Groningen werd er gefotografeerd in drie gemeenten, namelijk in de gemeenten Groningen, Westerkwartier en Het Hogeland. In Bedum (Het Hogeland) werden 34 bedrijven gefotografeerd en daarvan hadden er 25 de lampen aan (16 binnenverlichting, 4 buitenverlichting en 5 beide). In Groningen stad brandde bij 26 van de 36 gefotografeerde bedrijven licht (7 binnenverlichting, 7 buitenverlichting en 12 beide) en in de gemeente Westerkwartier waren het er 33 van de 41 (7 binnenverlichting, 21 buitenverlichting en 5 beide).

Regionale verschillen
Het aantal bedrijven dat de lichten aanhad, was met 88% het hoogst in Overijssel. Vorig jaar was Noord-Holland koploper met 88%. En het laagst scoort Drenthe met 53%. Groningen scoort met 76% net iets boven het gemiddelde. De meeste binnenverlichting brandde ook in Overijssel. Daar was de binnenverlichting aan bij 64% van de bedrijven. De minste binnenverlichting brandde in de provincie Flevoland (31%). Overijssel en Brabant scoren met 57% en 63% het hoogst als je kijkt naar buitenverlichting. Drenthe scoorde het laagst: daar liet 25% van de bedrijven buitenverlichting aan. Wat betreft de binnen- en de buitenverlichting had in de provincie Groningen respectievelijk 27% en 29% van de bedrijven het licht aan en 20% had beide aan (totaal 76%).

Licht aan voelt veiliger
De meest genoemde reden waarom bedrijven de lichten de hele nacht laten branden is vanwege ‘veiligheid, tegen inbraak’. In de praktijk blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensors (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. Een onverlicht gebouw, waar bij onraad het licht plotseling aanspringt door een bewegingsdetector trekt meer de aandacht dan een gebouw waar continu de verlichting aan staat.

Oproep
De komende weken delen de NMF’s de foto’s van de bedrijven met de meeste onnodige nachtelijke verlichting via social media met het verzoek (vaker) de lichten te doven en de aanbevelingen te bekijken om het pand duurzamer en veilig te verlichten. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland en ambassadeur van de Nacht van de Nacht, deed al eerder een oproep om vaker de lichten te doven. Het bespaart veel geld en energie en zorgt voor een mooiere sterrenhemel in Nederland. Het is daarnaast ook beter voor (nacht)dieren en de gezondheid van mensen. Uit onderzoek blijkt tevens dat 8 van de 10 Nederlanders wil dat bedrijven de reclameverlichting en aanlichting van de bedrijfspanden dooft. Door sensoren aan te brengen kunnen bedrijven tevens zorgen voor een goed afschrikwekkend effect op inbrekers. Het idee is om dit onderzoek te herhalen om te kijken wat het effect is van de oproep en de adviezen aan bedrijven.

* Dit blijkt uit een schatting van ECN, het nationale instituut voor energie-innovatie.

Neem voor vragen of foto’s met voorbeelden gerust contact op met Karlien Meijer, projectmedewerker Duurzaam Leven: 06 21143528 of k.meijer@nmfgroningen.nl. Voor informatie en foto’s kijk op nachtvandenacht.nl/onderzoekbedrijven.

Tags:
Profiel Karlien Meijer

Karlien Meijer

Makelaar Jong Leren Eten; werkdagen: di, do