Programma Donkerte van de Wadden krijgt vorm

28 januari 2021

Programma Donkerte van de Wadden krijgt vorm

Programma voor beleving en versterking van de duisternis

Eemshaven bij nacht (foto Erik de Waal)

Op de langste dag van het jaar vond vorig jaar online de aftrap plaats van de ‘Donkerte van de Wadden’. Een programma om bewoners, recreanten en toeristen de duisternis van het Waddengebied te laten ervaren en nieuwe rust zoekende toeristen naar de Waddenkust te trekken. Na een half jaar hard werken in onzekere coronatijden is de conclusie dat we ook online, samen met de milieufederaties van Fryslân en Noord-Holland en onze partners een Programma Donkerte van de Wadden kunnen neerzetten. Tijd voor een korte terugblik.

Het Programma Donkerte van de Wadden bestaat uit verschillende projecten, die variëren van thema’s als lichtvervuiling, het duister beleven, nachtnatuur ondersteunen tot bewustwording bij inwoners en toeristen. Langs de hele Waddenkust, op Waddeneilanden en in het Dark Sky Park Lauwersmeer gaan we de komende drie jaar aan de slag met de duisternis als kernkwaliteit van het Werelderfgoed Waddenzee. De Natuur en Milieufederatie Groningen doet mee met de projecten ‘Nacht van het Wad’ en ‘Productontwikkeling voor Ondernemers’. Zoals de naam al doet vermoeden is ‘Nacht van het Wad’ het kleine zusje van ‘Nacht van de Nacht’, het jaarlijkse programma van nachtelijke activiteiten van de landelijke Natuur en Milieufederaties, waarin aandacht wordt gevraagd voor lichtvervuiling en het belang van het duister voor mens en natuur.

Nacht van het Wad – planetariumshow en lancering huisstijl
De ‘Nacht van het Wad’ vindt plaats in het Waddengebied en zal vier keer per jaar worden georganiseerd rondom de wisseling van de seizoenen, wanneer aan de sterrenhemel bepaalde sterren of planeten te zien zijn. Vanwege corona was de eerste Nacht van het Wad op 21 december 2020 online en misschien hadden bezoekers juist daarom een bijzondere nachtbeleving. Ondanks dat het buiten bewolkt was, kon je tijdens de planetariumshow de sterrenhemel boven de Wadden bewonderen. Een digitaal programma liet de sterrenhemel van dat moment zien. Ook werd de nieuwe huisstijl van de Nacht van het Wad gelanceerd. Hier zullen jullie in het komende jaar nog meer van gaan zien. Tot slot wijzen we op de prachtige locatie van de Theaterkerk Nes met op de achtergrond levensgroot de Nachtwacht van Rembrandt. Een fotoproductie met mensen van nu in de kostuums van toen. In de toekomst hopen we vanuit hier een Nachtmars te organiseren onder andere over de Waddendijk om ons Werelderfgoed Waddenzee in de nacht te beleven.

Productontwikkeling voor Ondernemers
In samenwerking met de milieufederaties van Fryslân en Noord-Holland willen we toeristische ondernemers in het Waddengebied ondersteunen, die zich willen inzetten voor het duister als kernkwaliteit van het Werelderfgoed Waddenzee. In 2021 zullen we bij drie verschillende ondernemers in Noord-Holland, Fryslân en Groningen een lichtscan laten uitvoeren. Dit houdt in dat een professional in duurzame verlichting deze ondernemers van een advies gaat voorzien. Tijdens een nachtschouw zal hij advies geven over hoe je de verlichting optimaal afstemt op de omgeving en daarbij zoveel mogelijk rekening houdt met de omringende nachtnatuur. Door lichthinder terug te brengen in het Waddengebied willen we een zo optimaal mogelijke leefomgeving creëren voor dier én mens. Tijdens de regiobijeenkomsten ‘Wad ’n Stroom’ van Visit Wadden in maart en april voor lokale, toeristische ondernemers uit Fryslân, Groningen en Noord-Holland zullen we meer vertellen over het Programma Donkerte van de Wadden en de eerste uitkomsten van de nachtschouw.

In Fryslân zal vakantiepark Landal Esonstad aan het Lauwersmeer (Nationaal Park én Dark Sky Park) een lichtscan laten uitvoeren. De duurzame toerist weet Esonstad goed te vinden en general manager Jan ten Hoor is zich terdege bewust van het belang van de natuur en de donkerte van de nacht. Esonstad heeft al plannen om de 20 jaar oude buitenverlichting te verduurzamen en dat komt nu mooi samen. In Groningen is Rolf Bouwman van de AG EMS Borkumlijn enthousiast om mee te doen. Bij de veerdienst tussen de Eemshaven en het Duitse Waddeneiland Borkum wordt momenteel al bewust omgegaan met verlichting. Zo staat de verlichting op het parkeerterrein van de veer alleen aan wanneer er ook daadwerkelijk veerdiensten vertrekken of aankomen. In februari staat de lichtscan gepland, de resultaten zullen wij zo breed mogelijk verspreiden.

Wil je meer weten over de Nacht van het Wad of de lichtscans? Neem dan contact op met Akkeliene Postema (zie onder voor de contactgegevens).

Borkumlijn
Tags: