Première van de film Lievelingsboom door Tom Tieman en boomexpert Bert Plaat – met nagesprek

Lievelingsboom

Première van de film Lievelingsboom

In de documentaire Lievelingsboom gaat regisseur Tom Tieman met Bert Plaat van de Bomenstichting op pad langs monumentale of bijzondere bomen. Op zaterdag 29 juni wordt de film vanaf 16:00 in Forum Groningen vertoond. De film duurt een klein half uur, de makers zijn na afloop van de film aanwezig voor een nagesprek met het publiek.

18 juni 2024

In de documentaire Lievelingsboom gaan regisseur Tom Tieman en Bert Plaat van de Bomenstichting op pad langs speciale bomen in de provincie Groningen

‘Wie een boom ziet, ziet het leven’, aldus boomverzorger en -liefhebber Bert Plaat. Overal in onze provincie staan monumentale of bijzondere bomen waar Groningers een bijzondere band mee hebben. In de documentaire Lievelingsboom gaat regisseur Tom Tieman met Bert Plaat van de Bomenstichting op pad langs zulke speciale bomen. We zien boeren die de oude kastanje koesteren die vroeger op het erf stond voor de, inmiddels geruimde, boerderij. Een landgoed waar een treurbeuk die voor de eigenaren veel betekent, zwaar beschadigd raakt door een storm. Maar er is ook het verhaal van de boom die na twintig jaar in een pot eindelijk wordt geplant met hulp van Bert Plaat.

Bomen zijn meer dan decorstukken in ons leven: ze vertellen verhalen over de levens van mensen en ze zijn monumenten van onze geschiedenis. In de film Lievelingsboom zie je veel meer dan alleen een boom, je ziet een verhaal. ‘Als je maar goed kijkt’, zegt Plaat.

Met nagesprek

De makers zijn na afloop van de film aanwezig voor een nagesprek met het publiek.

Bomenwandeling

Voorafgaand aan de première wordt vanaf 14:00 door Museum aan de A een bomenwandeling georganiseerd. Samen met Bert Plaat wandel je langs historische bomen in de binnenstad. Deelname is gratis, aanmelden is verplicht via info@museumaandea.nl

Neem voor vragen gerust contact op met Jasper Tiemens

Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr