Praedinius Gymnasium baant de weg voor de Schoolkantine Challenge

11 november 2022

Praedinius Gymnasium baant de weg voor de Schoolkantine Challenge

foto met twee leerlingen van het Praedinius Gymnasium en een leraar voor de klas met op het scherm een havermouttaartje met rode besjes

Voor het tweede jaar zijn drie klassen van het Praedinius Gymnasium in Groningen uitgedaagd door Jong Leren Eten Groningen en IVN Natuureducatie om de meest duurzame en gezonde snack te ontwikkelen voor in de schoolkantine. Dat smaakt naar meer: in 2023 is er ruimte voor deze challenge op maar liefst vijf scholen binnen het voortgezet onderwijs in de provincie.

Onderzoek

De onderzoeksvraag die bij dit project hoort, is: “Hoe zijn leerlingen in de kantine te verleiden tot een gezonde snack?” De snack moest voldoen aan de zogenaamde 5 G’s: genieten, goedkoop, gezond, gemak en het geweten. Leerlingen doen in de opdracht ervaring op met het begrip duurzaamheid en met koken en ze hebben zich verplaatst in de rol van kok en marketeer.

In het lesprogramma

De Schoolkantine Challenge valt goed in het lesprogramma voor het voortgezet onderwijs op te nemen. Binnen het Praedinius Gymnasium wordt de opdracht gedaan door tweedejaars leerlingen van het Technasium binnen het vak Onderzoek en Ontwerpen. De challenge valt in alle programma’s goed in te passen, als scholen aan de slag willen met gezonde en duurzame voeding.

Het traject

In een periode van 2,5 maand gaan leerlingen in groepjes aan de slag onder begeleiding van hun docent met het kiezen en ontwikkelen van hun snack. De opdrachtgevers komen een aantal keren langs voor een introductie, een tussentijds bezoek en de presentaties waaruit één winnend groepje wordt gekozen.

Finale in het Provinciehuis

Het Praedinius Gymnasium is in september begonnen met de challenge. Inmiddels zijn uit de presentaties van de snacks van het Praedinius Gymnasium zes finalisten gekozen. De finale vindt plaats op donderdag 17 november in het Provinciehuis in Groningen, waarbij gedeputeerde Tjeerd van Dekken – naast de opdrachtgevers – deel zal nemen aan de jury.

Jong Leren Eten

Karlien Meijer, projectleider Circulariteit en Voedsel van de Natuur en Milieufederatie Groningen, werkt als voedselmakelaar binnen het programma Jong Leren Eten onder andere aan de Schoolkantine Challenge.

Tags:

Meer weten over de Schoolkantine Challenge of over Jong Leren Eten? Neem dan contact op met Karlien

Profiel Karlien Meijer

Karlien Meijer

Makelaar Jong Leren Eten; werkdagen: di, do