Oproep honderden organisaties: regeerakkoord met btw-verlaging AGF en accijns frisdrank en vlees

2 juni 2021

Oproep honderden organisaties: regeerakkoord met btw-verlaging AGF en accijns frisdrank en vlees

Brief aan informateur Hamer wil regeerakkoord dat gezond eten goedkoper maakt en minder gezond voedsel duurder

Op 28 mei, Internationale Hamburgerdag, stuurden honderden organisaties een brief naar informateur Mariëtte Hamer met de oproep een heffing op vlees en frisdank, een btw-verlaging op groenten en fruit en een subsidie voor gezonde lunches op te nemen in het regeerakkoord. De brief is ondertekend door 18 (koepel)organisaties waaronder Federatie voor Gezondheid, MVO Nederland, Glastuinbouw Nederland, Topsector Life Sciences and Health, Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, initiatiefnemer TAPP Coalitie, een groep bedrijven, boeren en een aantal ngo’s, zoals de Natuur en Milieufederaties.

Gezonde voeding moet goedkoper worden en ongezonde, onduurzame voeding juist duurder door prijsprikkels en wetgeving voor onder andere reclame. De brief sluit aan op eerdere brieven aan de informateur die het belang onderstrepen van nadruk op preventief beleid voor gezonde voeding (SGF Gezonde Generatie, Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, Zorgsector, Agenda voor de Zorg), en andere oproepen voor fiscale maatregelen voor voedsel met een negatieve gezondheidsimpact zoals vlees (eiwitbrief van Transitie Coalitie Voedsel).

Gedragsverandering

De ondertekenaars stellen dat voor een substantiële gedragsverandering bij frisdrank en vlees een prijsverhoging van zeker 20% nodig is en dat daarom een btw-verhoging van 9 naar 21% een onvoldoende prikkel is en een verbruiksbelasting een beter alternatief is. Uit enquêtes blijkt dat 63% van de Nederlanders voorstander is van een zo’n hogere, eerlijke vleesprijs als tegelijk groenten, fruit en vleesvervangers goedkoper worden.

Lees de brief aan informateur Hamer

Tags: