Oerboeren van het Westerkwartier on tour

Oerboeren van het Westerkwartier on tour

Na een drukbezochte première en een vertoning in het Groninger Forum is de film ‘Oerboeren van het Westerkwartier’ nog een aantal keer te zien voor een breed publiek in combinatie met een programma. Na afloop van de film geeft Alex Datema, boer in het Westerkwartier en voorzitter van BoerenNatuur, een mini-college en praat het publiek met Jasper en Alex na aan de hand van stellingen.  Heb je Oerboeren nog niet gezien? Meld je dan nu aan voor een van de bijeenkomsten in Niehove, Oosterwijtwerd, Hornhuizen of Aduard.

15 november 2022

Oerboeren van het Westerkwartier is gemaakt door Jasper Tiemens en Tom Tieman (filmmaker) en gaat over de landbouw van weleer in het Zuidelijk Westerkwartier. Voor deze innemende documentaire interviewden ze zeven hoogbejaarde gepensioneerde ‘oerboeren’ tussen de 76 en 102 jaar oud.

Programma met mini-college

Na afloop van de vertoning van Oerboeren geeft Alex Datema een mini-college over de landbouw van toen, nu en de toekomst. Hij is voorzitter van BoerenNatuur, zelf ook boer in het Westerkwartier en kan het publiek als geen ander meenemen in de ontwikkelingen die boeren in Westerkwartier ondergingen en nog te wachten staan. Daarna praat het publiek met Jasper en Alex na aan de hand van stellingen.  

Praktische informatie

De film is kosteloos te bezoeken. De inloop is om 19.30 uur, het programma start om 20.00 uur en eindigt rond 21.30 uur. Data:

• Woensdag 23 november in de Eisseshof in Niehove. Aanmelden via regiotheaterniehove@gmail.com
• Donderdag 1 december in De Boerderij in Oosterwijtwerd. Aanmelden via info@eetcafedeboerderij.com
• Woensdag 7 december in Wongema in Hornhuizen. Voorafgaand aan het programma is er de mogelijkheid om aan te schuiven voor een daghap. Aanmelden via info@wierde-en-dijk.nl
• Woensdag 21 december in MFC de Meeden in Aduard. Aanmelden via p.klooster@nmfgroningen.nl

Jasper Tiemens: ‘Met Oerboeren kijken we terug om vooruit te komen. Meebewegen met de natuur, in balans met het landschap, was lang dé manier om te overleven als boer. In de ijverige vooruitgang van de afgelopen decennia is veel basiskennis over dit meebewegen met de natuur verloren gegaan. We gaan op zoek naar de kennis van vóór de schaalvergroting en de landbouwrevolutie vanaf de jaren ’60. Kennis van boeren die zestig jaar geleden al boer waren. Heren met een respectabele leeftijd en met kennis van onschatbare waarde.’

Tentoonstelling en andere vertoningen

Tot 2 december is de film ook te zien als onderdeel van de tentoonstelling KOE in het Museum Wierdenland. Ook organiseren onderwijsinstellingen AOC Terra en Van Hall Larenstein een vertoning in combinatie met een programma voor hun studenten.

Kijk voor meer informatie over Oerboeren van het Westerkwartier of om zelf een vertoning (zonder programma) te regelen in een dorpshuis, vereniging of gezelschap op nmfgroningen.nl/oerboeren. De film is mede tot stand gekomen met behulp van het programma Westerkwartier Natuurinclusief en de vertoningen zijn mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen.

logo Provincie Groningenlogo Westerkwartier Natuurinclusief

 

Bekijk de trailer en een kort interview met Jasper Tiemens bij RTV Noord

Meer berichten over Oerboeren van het Westerkwartier

Neem voor vragen contact op met Jasper

Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr