Neem een kijkje bij de stadse boeren van Groningen

12 mei 2014

Neem een kijkje bij de stadse boeren van Groningen

Foto Eetbare Stad SelwerdOp zaterdag 17 mei is het Nationale Dag van de Stadslandbouw. In heel Nederland stellen stadsboeren hun moestuinen open voor bezoekers. Ook in Groningen is het op diverse plekken open tuin en kunnen geïnteresseerden bij allerlei soorten initiatieven terecht voor informatie, kinderactiviteiten en om zelf de handen eens flink uit de mouwen te steken.

Buurtmoestuin Gelderse Es houdt open tuin van 12.00 – 15.00 uur (tussen het flatgebouw aan de Esdoornlaan en het flatgebouw aan de Gelderse Roosstraat). Er wordt gewerkt in de tuin door de buurtbewoners, er staat zelfgebakken lekkers klaar en kinderen kunnen aardappelstempelen. Buurtbewoners vertellen graag over hun prachtige buurtmoestuin. Buurtmoestuin Gelderse Es bestaat uit zo’n 22 buurmoestuinen en een gemeenschappelijk deel met fruitbomen en kruiden.

Opening van Pad De 2 wijken: van 11.00 – 14.00 uur vindt de opening plaats van het 10 kilometer lange ecologisch eet- en wandelpad De 2 Wijken, waarvan ontwikkeling en onderhoud in handen is van de buurtbewoners van de wijken Helpman en De Wijert. Onder begeleiding kunnen drie wandelingen worden gemaakt van 2,5, 4,5 of 7,5 kilometer. Langs het pad zullen kraampjes staan met informatie over de mogelijkheden van groen in úw omgeving. Het Pad De 2 Wijken loopt rond de wijken Helpman en De Wijert. De opening vindt plaats op het Boutenspad (zuidzijde Papiermolen).

Bij TuinindeStad (Friesestraatweg 137a) wordt op 17 mei hard gewerkt van 13.00 – 16.00 uur op het nabijgelegen ACM-terrein. Samen met de tuiniers van het ACM-terrein zal worden gemaaid en gehooid: zo wordt de grond schraler en zal het bijvriendelijke bloemen- en granenmengel dat is gezaaid het winnen van het gras. Goed voor vlinders, hommels en bijen! Met het maaisel worden de compostbanken gevuld. Bezoekers kunnen meehelpen of voorlichting en een rondleiding krijgen door een van de 34 stadslandbouwers op het ACM-terrein. Uiteraard is iedereen welkom om te buurten bij Tuinindestad aan de andere kant van het spoor.

Merlijn Albering van De Stadsakker werkt op zaterdag 17 mei in haar winkel De Stadsakker (Oude Kijk in ’t Jatstraat 38). Kom daar gerust langs voor informatie voor je eigen (buurt)moestuin en meer info over groentepakketten van De Stadsakker. Wie weet kunnen bezoekers haar dan ook feliciteren: onlangs geopende kwekerij De Stadsakker dingt mee naar de Nationale Stadslandbouw Award, die 15 mei tijdens het jaarlijkse Stadslandbouwcongres in Utrecht zal worden uitgereikt.

Stadslandbouw in de voortuin: Angeniet Hokse heeft in haar voortuin een moes- én bloementuin van zo’n 100m2. Wie een kijkje wil nemen en eens wil horen hoe het is om te moestuinieren op mínder geschikte grond is vanaf 11.00 uur van harte welkom aan de Haydnlaan 17.

Eetbare Stad en Stadslandbouw in Groningen
Klik hier voor meer informatie over buurtmoestuinen in Groningen.  Sinds 2009 werken gemeente Groningen en Natuur en Milieufederatie Groningen samen om buurtbewoners te informeren over  en te helpen bij het opstarten  van een buurtmoestuin op gemeentegrond. Inmiddels zijn al ruim 50 buurtmoestuinen verrezen in de stad Groningen. Daarnaast ondersteunt de Gemeente Groningen de ontwikkeling van meer professionele stadslandbouw vanuit het nieuwe collegeprogramma. Er is een duidelijke behoefte aan kleinschaligheid en ruimte voor eigen initiatieven.