Nacht van de Nacht 2021: Doe mee en meld je activiteit nu aan

30 augustus 2021

Nacht van de Nacht 2021: Doe mee en meld je activiteit nu aan

In 2021 wordt de Nacht van de Nacht op zaterdag 30 oktober voor de 17e keer georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties (NMF’s). Traditioneel op de laatste zaterdagavond en –nacht van oktober, waarop de klok een uur teruggaat en de nacht een uur langer is. Meld een mooie activiteit aan of doe mee met een van de vele activiteiten!

Meld hier je activiteit aan

Kijk hier welke activiteiten er worden georganiseerd

Samen genieten van het donker. Tijdens een excursie op zoek naar uilen, bijvoorbeeld. Sterrenkijken bij de sterrenwacht. Of theater in het donker ervaren. Met de Nacht van de Nacht vragen wij aandacht voor het behoud van duisternis, door mensen te laten genieten van de nacht. Op de laatste zaterdag van oktober organiseren we samen met vele vrijwilligers allerlei kleinschalige belevingsactiviteiten om de schoonheid van de nacht te ervaren en te wijzen op het belang van donkere nachten. Ook komen wij op voor het behoud van de donkere plekken in Nederland en gaan we de strijd aan met lichthinder.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Afgelopen honderd jaar werd Nederland maar liefst zo’n 125 keer lichter. Lichtvervuiling door nachtelijke verlichting met kunstlicht kost niet alleen veel geld en energie, maar verstoort ook het bioritme van dieren en planten. En we kunnen minder genieten van de mooie sterrenhemel: in de grotere steden kan men nauwelijks nog de sterren zien, en de Melkweg al helemaal niet meer. Het opgaande licht wordt vooral veroorzaakt door openbare verlichting en reclameverlichting.

Meldpunt Lichthinder
Op maghetlichtuit.nl kun je foto’s plaatsen van overbodige verlichting, bouwlampen die hinder veroorzaken of bedrijven die de hele nacht licht laten branden en waar je als omwonende last van hebt. Het meldpunt is vorig jaar gelanceerd door de Natuur en Milieufederaties.

Tags:
Profiel Karlien Meijer

Karlien Meijer

Makelaar Jong Leren Eten; werkdagen: di, do