Meetactie ‘Meet de regen’

Meetactie 'Meet de regen'

Als het regent, valt niet overal evenveel water. Onderzoeker Allard Roest van de Hanzehogeschool Groningen wil heel precies in kaart brengen waar hoeveel regen valt. Én hoeveel overlast dat geeft. Zo krijgt hij in beeld waar welke maatregelen genomen kunnen worden om overlast door extreme buiten te voorkomen en om water op te vangen om het bij droogte weer te gebruiken. Dus zet een regenmeter in de tuin en help hem mee! Zo kom je er meteen achter wat jij zelf kan doen om slim met regen om te gaan en kraanwater te besparen.

12 oktober 2022

Meetactie ‘Meet de regen’

Hevige regenbuien of juist langdurige droogte. Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met extreem veel of juist heel weinig neerslag. Hoe kunnen we inspelen op het veranderende klimaat en wateroverlast en droogte voorkomen? En kunnen we de grote buien – in plaats van kraanwater – gebruiken om droogte op te vangen? In Nederland worden weersextremen steeds normaler. Het wordt niet alleen warmer, maar we hebben ook vaker hevige neerslag of juist langdurige droogte. Het veranderende weer, met meer periodes van droogte en wateroverlast, heeft grote impact op onze leefomgeving, veiligheid en economie.

Als het heel droog is, gebruiken veel tuiniers meer kraanwater, wat weer bijdraagt aan nóg drogere grond. Als het dan ineens extreem hard regent, kan het water lastig die droge grond in stromen. Dit veroorzaakt wateroverlast. Door in kaart te brengen wanneer en waar de meeste regen valt, kunnen lokale overheden maatregelen nemen om wateroverlast tegen te gaan. En ze kunnen maatregelen nemen om regen op te vangen, zodat we het in tijden van droogte weer kunnen gebruiken.

Ook jij kan veel bijdragen aan het opvangen van regenwater in jouw omgeving. Meet samen met CurioUs? en heel veel andere Noord-Nederlanders hoeveel water waar valt en kom erachter hoe je, door slim gebruik te maken van neerslag, veel kraanwater bespaart.

Aanmelden: forum.nl/nl/meetactie-meet-de-regen

CurioUs? is een initiatief van Science LinX (Faculteit Science and Engineering, Rijksuniverstiteit Groningen), Aletta Jacobs School of Public Health en Forum Groningen. CurioUs? organiseert meetacties waarbij nieuwsgierige noorderlingen samen met wetenschappers op onderzoek gaan in hun eigen leefomgeving. Daarnaast zijn er mini-colleges en is er de meet-o-theek, dé plek in Forum Groningen waar je meetinstrumenten kunt lenen of maken om jouw eigen omgeving in kaart te brengen.

Tags: