Klimaatadaptatieweek Groningen: vol virtuele internationale events met inspiratie, kennis en oplossingen

18 januari 2021

Klimaatadaptatieweek Groningen: vol virtuele internationale events met inspiratie, kennis en oplossingen

Klimaatadaptatieweek dinsdag 19 t/m maandag 25 januari

Het is een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw: het veranderende klimaat. De gevolgen van overstromingen door hevige regenval, hittegolven en droogte hebben een steeds grotere impact op ons dagelijks leven. Hoe we ons kunnen aanpassen aan deze gevolgen staat centraal tijdens de Klimaatadaptatieweek Groningen van dinsdag 19 t/m maandag 25 januari 2021. Een gratis (online) interactief festival in aanloop naar de Climate Adaptation Summit (CAS 2021) op maandag 25 en dinsdag 26 januari, waar wereldleiders zich online verenigen om te praten over concrete wereldwijde acties rond klimaatadaptatie. Groningen geeft klimaatadaptieve inhoud aan die top door bijdragen van jongeren, Nobelprijswinnaars en IPCC-leden. Alle informatie over het programma is te vinden via klimaatadaptatiegroningen.nl.

Enkele highlights
In de Klimaatadaptatieweek is er van alles online te zien en te beleven. Meer dan 70 (inter)nationale sprekers uit meer dan 20 landen bespreken de huidige en toekomstige status van klimaatadaptatie. Enkele highlights: voor de Ontwerpmanifestatie Act & Adapt hebben negen Europese landschapsarchitecten klimaatadaptieve oplossingen ontworpen voor tien probleemgebieden in Noord-Nederland. De resultaten zijn te vinden in de online expositie Sponsland. Daarnaast kan men coronaproof een kunstroute lopen in het centrum van Groningen. In totaal worden drie ontwerpen – gemaakt door WERC, Ditmar van Dam & de Minerva Art Academy – getoond. Daarnaast vindt de première plaats van de Groningse documentaire ‘Groene Golven’ en Wilbert van de Kamp presenteert de shows ‘Boer voor discussie’ en ‘Dus Wat Gaan Wij Doen Festival’.

Nobelprijswinnaars, wetenschappers en jongeren komen vrijdag 22 januari virtueel samen
Op vrijdag 22 januari komen Nobelprijswinnaars Christopher Pissarides, Donna Strickland, Brian Schmidt, Joseph Stiglitz en Tawakkol Karman virtueel naar Groningen om te praten over de noodzaak van klimaatadaptatie. Tijdens de ceremonie presenteren de laureaten een Science Statement over de urgentie van klimaatadaptatie namens de wetenschappelijke gemeenschap wereldwijd. Ook jongeren hebben die dag een speciaal programma met de Open University on Climate Adaptation en de Youth for Climate Adaptation Conference. Een online programma vol interactieve workshops, climate talks door klimaatactivisten van over de hele wereld, Q&A’s met sprekers, keynotes en digitale klimaatadaptatiegames. Enkele gasten zijn: internationaal voetballer Arjen Robben, minister Cora van Nieuwenhuizen en voormalig voorzitter van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.

Tags:
Profiel Jasper Tiemens

Jasper Tiemens

Projectleider Natuur en Landbouw werkdagen: ma, di, do, vr