Indrukwekkend donkere Nacht van de Nacht 2019

28 oktober 2019

Indrukwekkend donkere Nacht van de Nacht 2019

Binnen een paar lampjes aan, buiten zwaar bewolkt en heel donker. Het werd een heel bijzondere avond voor de twee gezinnen die naar Adventurepark Waddenfun in Leens gekomen waren, met jongeren met een zorggerelateerde achtergrond. Duisternis geeft een uniek effect van weinig prikkels, maar maakt ook de afhankelijkheid van elkaar voelbaar. Ze sprongen van 8 meter hoogte van een tokkelbaan in een diep donker gat, waar aan het einde iemand hen stond op te wachten. “Wat een groot, spannend avontuur, geweldig zo in het donker!”, aldus de bezoekers na afloop!

Hoewel sterren en maan zich helemaal niet lieten zien – het was pikdonker met hier en daar wat motregen – genoten zaterdagavond in de provincie Groningen ruim 1.000 bezoekers op 17 locaties van de 15e Nacht van de Nacht.

In Ulrum bewonderden 30 enthousiaste sterrenkijkers foto’s van het heelal en de telescoop.

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen verwelkomde meer dan 350 bezoekers! Er waren weer druk bezochte rondleidingen in het observatorium en shows in het mobiele planetarium. Lezingen over “Meten is weten” en “Het is nog nooit zo licht geweest” als ook de laatste nieuwtjes in Astronomy News trokken veel belangstelling. “Heel interessant, ook als je niet zo thuis bent in de wereld van de sterren”, “zeer de moeite waard” en “we komen zeker terug”, lieten bezoekers ons weten.

foto Rien van de Weijgaert

’s Avonds ging de wind wat liggen en was het met 15 graden nog verhoudingsgewijs warm. Een groep wandelaars vanuit Pieterburen beleefde het donkere wad. In Lauwersoog luisterden 80 bezoekers eerst naar verhalen over het zonnestelsel waarna ze op stap gingen met de boswachter door een van de donkerste plekken van Nederland: Dark Sky Park Lauwersmeer.

In Midwolda wandelden 15 wandelaars door het bos rondom de Ennemaborg. “Veel geleerd over lichtvervuiling en donkerte, en heel gezellig nagepraat in het Koetshuis!”, aldus de deelnemers. In polder Breebaart was het deze keer zo donker dat niet eens de lampen van de vuurtorens van Schiermonnikoog of Borkum te zien waren. “Erg indrukwekkend, als je normaal gesproken door een sterk verlichte stad loopt”.

In het Natuurschoonbos in Nietap vertelde de ‘Nachtwachter’ niet van licht te houden en daarom een deel van het pad met waxinelichtjes te hebben verlicht. “Heel cool, ik heb helemaal geen zaklamp nodig”, aldus een jonge wandelaar.

Bij Bezoekerscentrum Reitdiep van Het Groninger Landschap werden de gidsen verrast door 46 deelnemers, veel meer dan zich hadden opgegeven. Door de zware bewolking was geen ster te zien, maar de zeer donkere open Koningslaagte maakte juist diepe indruk.

In Smeerling liepen de 31 wandelaars door het Metbroekbos en omgeving. Opvallend was hier de lichtvervuiling van de moderne open koeienstallen. Goed voor de beesten, maar minder voor de donkerte. Ook de windturbines langs de Duitse grens en de eerste van nog meer windturbines in het gebied van de Monden gaven veel licht. “Hopelijk wordt er besloten dat deze turbines lampen krijgen die alleen bij naderende vliegtuigen aangaan, en niet, zoals de Duitse turbines, het hele jaar door een Kerstsfeer verspreiden”, vonden de gidsen. Terug in het donkere Metbroekbos was de donkere omgeving een mooie entourage voor glühwein en warme chocolademelk.

In  Ter Apel speurden 16 volwassenen en 8 kinderen met alleen een zaklampje door het donkere Klooster en Kloosterbos. “Heel erg spannend, al die donkere gangen en kelders. Lekker griezelen!”, vonden de kids.

Heel Winschoten werkte samen aan een nachtelijk spektakel voor ruim 250 bezoekers en deelnemers in het Maintebos met poëzie, toneel, zang en dans. Ontroerend was vooral het feeërieke optreden van de rolschaatsclub, een stel boselfjes met lichtgevende vleugeltjes zwevend door het donkere bos.

foto Kristin Wijnja

De boottochten bij Lauwersoog en de Eemshaven moesten helaas worden afgelast vanwege de harde wind. De fluisterboottocht op het Leekstermeer ging gelukkig wel door. “Indrukwekkend, de weidsheid van het meer in het donker! En je kunt zo goed het verschil zien: aan de ene kant het donker richting Roden, aan de andere kant de enorme lichtkoepel van de stad Groningen”, aldus een van de 28 opvarenden.

Tags: