IJsvogel gezien? Meld het!

6 februari 2012

IJsvogel gezien? Meld het!

Wie niet beter weet, denkt dat de ijsvogel zich lekker voelt in koude tijden. Maar zijn naam dankt hij vooral aan zijn blauwe verenkleed. De afgelopen koude winters is de populatie ijsvogels flink uitgedund. In 2009 waren ruim dertig broedparen in Groningen, in 2011 nog maar zes. Daarom is het belangrijk deze vogel extra in de gaten te houden en te helpen. Nu het weer gaat vriezen, roepen de gemeente Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen Stadjers op, om de aantallen en verblijfsplaatsen van ijsvogels te melden.

Nu er flinke vorst voorspeld wordt, is het zinvol om te weten waar de ijsvogels verblijven en vissen. Ze vissen niet altijd in de buurt van hun nest. Leden van de ijsvogelwerkgroep zullen vervolgens proberen op enkele plekken wakken open te houden, zodat de vogel bij zijn voedsel kan komen.

Vanaf 2017 kunnen meldingen van ijsvogels worden genoteerd het landelijke platform Waarneming.nl. Hier kunt u heel eenvoudig en in een paar muisklikken een melding doen (geen account nodig). De stadsecoloog van de gemeente kijkt hier ook op voor een overzicht van de ijsvogels in de stad.

Ja, ik heb zo’n mooie ijsvogel gezien en wil dit graag melden!

Heeft u een vraag over ijsvogel(beheer) in uw buurt? Stuur dan een mailtje naar Silla Schouwstra via s.schouwstra@nmfgroningen.nl, dan verwijst zij u door naar de juiste persoon.